Fresh-r winnaar van de 100% GZND Wonen Challenge

Artikel delen

Het ventilatiesysteem Fresh-r is winnaar geworden van de 100% GZND Wonen Challenge van woningcorporatie Mitros. Dit winnende project droeg als titel ‘FRESH-stopt tocht, stank en schimmel zonder energieverlies in één dag’ en de inzending is gedaan vanuit een samenwerking tussen Fresh-r, gezondheidsexpert InHealth, Kristinsson Architecten, Cevesin als specialist in technische installaties en bouwbedrijf Reinbouw.

Woningcorporatie Mitros schreef deze challenge uit, waarin zij op zoek ging naar een oplossing die garandeert dat de huurder na een renovatie in een gezond en aangenaam binnenklimaat leeft. Van de 28 inzendingen werden er vier genomineerd. De Fresh-r toepassing met warmteterugwinning heeft gewonnen omdat iedere gebruiker hiermee kan profiteren van een gezonde luchtkwaliteit en een aangenaam klimaat binnenshuis. Ook het feit dat alles in één dag gerealiseerd kan worden bleek voor de vakjury een belangrijk argument te zijn. De winnaar kreeg een geldprijs mee naar huis en gaat in opdracht van Mitros aan de slag met een pilot project.

Fresh-r is als een ademend raam. Het is de kleinste, eenvoudigste, intelligentste en meest energie-efficiënte ventilatie met warmteterugwinning. Dit omdat het gebruik maakt van koper om de warmte van de ene naar de andere luchtstroom over te dragen. Hierdoor zijn veel bredere luchtstromen mogelijk, waardoor er geen drukval in de warmtewisselaar ontstaat. Dus is er minder kracht nodig.

Bron: Fresh-r