Voormalige bollenkwekerij Hillegom getransformeerd tot kantoor en woningen

Artikel delen

Een van de meest opmerkelijke transformatie van industrieel erfgoed wordt op Monumentendag, 1 september, officieel opgeleverd: Bollenkwekerij Veelzorg in Hillegom.

De kwekerij werd in 1822 gesticht door de familie Veldhuyzen van Zanten, op grond die werd gekocht van Jan Six IV, heer van Hillegom. Vijf generaties Veldhuyzen van Zanten stonden aan het roer van een tuinbouwbedrijf: eerst groenten en aardappelen en later de teelt, handel en export van bloembollen, met name hyacinten, tulpen en narcissen.
In 2010 droeg de familie het terrein en de gebouwen over aan BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed. In de oude bollenschuur, de narcissenloods en op het terrein zijn in totaal 18 woningen gerealiseerd en nieuwbouwwoningen gebouwd.
Onderdeel van het complex vormen het gerestaureerde voormalige kantoor en ‘holkamer’ van het bollenbedrijf, dat op 1 september officieel geopend wordt als het nieuwe onderkomen van de Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Het publiek mag hier als eerste een kijkje nemen bij de nieuwe openstelling van de collectie, met ondergebrachte tastbare herinneringen aan de geschiedenis van Hillegom en het lokale bollenerfgoed. Ook de overige gebouwen zijn te bezichtigen, al zijn de woningen beperkt te zien.

Bron: BOEi