Project in beeld

Artikel delen

De KdG Campus wordt een geavanceerde onderwijsfaciliteit

Met negen campussen en meer dan 12.000 studenten is de Karel de Grote Hogeschool (KdG) de grootste hogeschool in het Belgische Antwerpen. Hier krijgen studenten de kans zich zowel in het vakgebied van hun keuze als op individueel vlak te ontwikkelen. Campus Zuid biedt onderdak aan 5.500 studenten, 500 docenten en 400 werkplekken.

In 2016 is KdG Campus Zuid naar de voormalige koekjesfabriek van Parein in het zuiden van Antwerpen verhuisd. De campus, met zijn twee toegangspunten, maakt integraal deel uit van de wijk waarin hij gelegen is. Wie per trein of tram reist, komt de campus vanaf de Brusselstraat binnen. Aan de stadskant bevindt zich de levendige Troonplaats met koffiebars en studentencafés.

In 2016 werd de locatie echter als ongeschikt geacht als locatie voor een snelgroeiende en diversifiërende universitaire campus. Architectenbureaus Stramien uit Antwerpen en RAU uit Amsterdam sloegen de handen ineen om de campus te herontwerpen. De belangrijkste aandachtspunten waren onder andere de interactie tussen het gebouw en zijn omgeving en het vergroten van de flexibiliteit van het gebouw, zodat dit voor verschillende soorten onderwijs gebruikt zou kunnen worden.

Natuurlijk

“Campus Zuid biedt opleidingen op het gebied van welzijn, onderwijs en gezondheidszorg. Dit project fungeert als referentieproject voor de KdG”, legt Tine Durnez, architect en partner bij Stramien, uit. “We hebben ervoor gekozen de historische delen met behoud van hun unieke karakter te renoveren. Nieuwbouw heeft extra ruimte geboden voor aula’s, een restaurant, een sporthal en studieruimtes.

Wie nu vanuit de straat naar de campus kijkt, ziet een fascinerende mix van oud en nieuw metselwerk. De nieuwe gevels verwijzen naar de oudere, industriële architectuur in metselwerk, verschillende kleurnuances en elegante raamkozijnen. Het grote plein heeft een zachter, transparant contrasterend ontwerp dat een verrassend moderne uitstraling oplevert. Dit plein vormt het hart van de locatie waar studenten, docenten en passanten elkaar de hele dag door ontmoeten.”

De ontwerpers hadden vooraf een beeld van een warm, gastvrij centraal gedeelte. Deze visie leidde tot het idee glazen delen met een warmer gevelmateriaal te combineren. Tegen de binnengevel wisselen panelen van glas en Trespa Meteon elkaar af, zodat de contouren van de grote aula duidelijk zichtbaar blijven. Er is gebruikgemaakt van Trespa Meteon in warme champagne- en goudtinten.

“We hebben ervoor gekozen om Trespa Meteon in verschillende nuances van dezelfde kleur te gebruiken. Daardoor lijken de volumes minder massief, maar komen ze meer natuurlijk over. Er is slechts een beperkt aantal verschillende maten gebruikt, waardoor we de panelen vooraf op maat konden maken en er minder handelingen op de locatie nodig waren. Een ander voordeel van het materiaal is onder andere de onderhoudsvriendelijkheid ervan. Ik zie ons nog wel vaker Trespa gebruiken voor toekomstige projecten.”


Stalen bestellen

Met meer dan 55 jaar ervaring wordt Trespa internationaal erkend als een van de belangrijkste ontwikkelaars van hoogwaardige platen voor gevelbekleding.

“Innovatie zit in ons DNA. Ervaar onze nieuw Trespa Meteon Metallics, Lumen Metallics en Focus. Met deze nieuwste innovaties introduceert Trespa prikkelende nieuwe mogelijkheden om gebruik te maken van context, vorm, licht en kleur. Welke producten en combinaties zullen u inspireren en uw ideeën tot leven brengen?”

 

Bestel uw stalen vandaag nog op Trespa.com.

RenovatieTotaal