De vier belangrijkste voordelen van luchtdicht bouwen

Artikel delen

Het bouwbesluit stelt niet hele strenge eisen aan de luchtdichtheid van een woning (Qv;10 > 0,6 dm3/s.m2). Toch zijn er goede argumenten om te kiezen voor een hermetisch afgedichte thermische schil. Vilton zet voor u de vier belangrijkste redenen op een rij om al in het voortraject extra aandacht te besteden aan de luchtdichtheid.

1. Energiebesparing

Een kier van slechts 1 millimeter kan al voor flinke warmteverliezen zorgen. Door luchtdicht te bouwen zal de energierekening voor de bewoner dus flink lager uitvallen. Is dat in harde cijfers uit te drukken? Zeker: wanneer deze kier zich in de thermische schil over een lengte van 1 meter uitstrekt, laat onderzoek zien dat:

  • de U-waarde van bovenstaande constructie met damprem zonder kieren 0,30 W/m2K bedraagt;
  • de U-waarde van bovenstaande constructie met damprem met een kier van 1 mm 1,44 W/m2K bedraagt.

Zo’n kier zorgt met andere woorden voor een verhoging van ongeveer 80% in de warmteverliezen. Bureau Nieman berekende hoeveel geld deze ongewenste infiltratie van lucht kost op jaarbasis. Uiteraard zijn deze kosten een schatting, aangezien de kosten mede bepaald worden door de buitentemperatuur en de gasprijs (hier bepaald op 0,60 per m3 aardgas):

2. Duurzaam profileren

Luchtdicht bouwen en het verbeteren van de thermische schil helpt partijen als ontwikkelaars en aannemers om zich duurzaam te profileren. Vanuit de overheid is er ook steeds meer aandacht voor het duurzaam bouwen, waardoor ook subsidies of korting op grondprijzen binnen de mogelijkheden vallen. Bewoners zullen daarnaast positief reageren op een huis dat duurzamer is. Het is tenslotte veel fijner om te vertellen aan vrienden dat je nieuwe woning ‘duurzaam’ is.

3. Gezondheidsvoordelen

Luchtdicht bouwen kan extra ventilatiecomfort bieden en gezondheidsvoordelen hebben, omdat het tocht voorkomt en omdat het risico op schimmelvorming in de thermische schil verlaagt. Daarnaast zorgt luchtdichte detaillering ervoor dat (fijn)stof minder makkelijk een gebouw binnendringt. Luchtbehandelingskasten die de binnenkomende lucht zuiveren, hebben daardoor naar verhouding meer impact op de kwaliteit van het binnenklimaat. Zeker bij projecten midden in steden en langs snelwegen is dit een groot voordeel van luchtdicht bouwen.

4. Geluidsisolatie

Door een gebouw luchtdicht te maken, dringen geluidsgolven moeilijker een gebouw binnen. Een nauwelijks zichtbaar kiertje van 1 millimeter over een lengte van een meter verlaagt de akoestische prestatie van een gebouw al met 10 dB. Wie de gevels van kantoren en huizen luchtdicht maakt, heeft dus minder last van bijvoorbeeld stemgeluiden, auto’s of andere geluidsbronnen van buiten. Juist als binnenstedelijke bouw toeneemt, is het goed om dit voordeel mee te nemen.

Meer weten?

Wil je als werkvoorbereider of uitvoerder meer aandacht voor écht luchtdicht bouwen in de praktijk? Met een goedgekozen systeem? Download hier de whitepaper Luchtdicht Bouwen van Vilton. En ga in 10 stappen naar een luchtdicht gebouw.