Oud & Nieuw

Artikel delen

Bibliotheek Erasmus

Het bibliotheekgebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft een totale renovatie ondergaan waarbij het klaar is gemaakt voor de toekomst en weer aansluit bij de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Én passend in de ambitie van de EUR om een van de groenste universiteiten in Nederland te worden, want het gebouw is zeer duurzaam gerenoveerd.

Bibliotheek Erasmus buitenaanzicht

Het gerenoveerde gebouw van 9000 m2 biedt onderdak aan 900 moderne studiewerkplekken, flexibele kantoorwerkplekken en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet. De vernieuwde UB is lichter, ruimtelijker, toegankelijker en overzichtelijker: een stimulerende omgeving om te studeren, te werken en elkaar te ontmoeten. Grote nieuwe vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht.

Bibliotheek Erasmus oud

Bibliotheek Erasmus nieuw

Transparante trappenhuizen en brandscheidingen creëren een ruimtelijke verbinding tussen oost en west. Daarnaast is het gebouw aangepast aan de nieuwe situatie op de campus. Met een nieuwe entree aan de Institutenlaan, dé belangrijke as op de campus, heeft zij een eigen gezicht en adres gekregen en is daarmee beter in staat bezoekersstromen op een vanzelfsprekende wijze op te nemen.

Bibliotheek Erasmus oud

Bibliotheek Erasmus nieuw

Het gebouw is binnen de strenge eisen die bij de monumentenstatus horen zo duurzaam en comfortabel mogelijk gemaakt: drievoudig glas in custom-made geïsoleerde kozijnen, een geïsoleerde schil zonder aantasting van het monumentale beton, PV-panelen, mos-sedum, klimaatplafonds en WKO. Daarbij is gezocht naar sobere, natuurlijke materialen en kleurtinten die passen bij het monument en zorgen voor een aangename en rustige omgeving om te studeren.

Bron: NRP Gulden Feniks / Defesche Van den Putte

RenovatieTotaal