Timmerfabriek getransformeerd tot theater

Artikel delen

Op de plek waar werd geschaafd aan meubels en interieurbetimmeringen, wordt nu ‘geschaafd’ aan podiumkunstenaars. De voormalige loods van interieurarchitect Gilles de Jong aan de Gouderaksedijk in Gouda is getransformeerd tot de Theaterbakkerheij, een cultureel centrum met theater voor zo’n 150 gasten. Initiatiefnemers Ruud Bakker en John de Heij hebben vooral veel moeten weghalen en slopen om ruimte voor de theaterzaal te scheppen, maar in wezen leende het gebouw zich prima voor de nieuwe functie. Ruud Bakker: “Dat neemt niet weg dat we alles wel bouwkundig en installatietechnisch in orde moesten krijgen, want er worden natuurlijk andere (gebruiks)eisen aan een cultuurcentrum dan aan een timmerfabriek gesteld.”

De Theaterbakkerheij is gevestigd in een voormalige timmerfabriek.

Theaterbakkerheij is gevestigd in een voormalige timmerfabriek.

In eerste instantie ging zakelijk leider Ruud Bakker op zoek naar een gebouw in het centrum van Gouda, voor de verwezenlijking van de droom van een eigen theater in het Groene Hart. “Je zit echter met de omgevingsvergunning omdat je publiek aantrekt, een horecadeel hebt en in parkeerruimte moet voorzien. Zo kwamen wij bij onze zoektocht bij de timmerfabriek met 420m2 vloeroppervlakte die te koop stond. Met als groot voordeel dat deze naast het nieuwe initiatief GOUDasfalt ligt, waar ooit een asfaltfabriek stond en nu allerlei cultuuractiviteiten worden ontplooid. De gemeente wilde op deze plek meewerken aan een theater, mede omdat wij parkeerplaatsen bij buurbedrijven konden regelen. Daarbij kwam dat het industriële pand zich goed leende voor onze plannen. Het had een meter hoger mogen zijn, maar de vorige eigenaar wist niet dat hij feitelijk de plattegrond voor een theater in handen had…”

De zaal en balkon bieden plek aan circa 15 bezoekers.

Vooral wegbreken

Zo was er deels een verdieping ingebouwd, die mooi dienst kon doen voor balkon, opslagplekken en potentiële kantoorruimte. Voorts was er een aparte spuitkamer, die is omgebouwd tot het theatercafé. Ruud Bakker: “Aan de achterzijde zit een gevel met veel raamopeningen zodat je veel daglicht hebt. Bij een theatervoorstelling zijn de gordijnen dicht, maar bij de repetitieverhuur aan gezelschappen is dat daglicht juist prettig. Groot voordeel is ook dat de gevel al zeer goed thermisch en geluidstechnisch geïsoleerd was. Het geluid van de houtbewerkingsmachines drong niet tot de aanwezige dijkwoningen door en daar profiteren wij van. Qua energielabel had het gebouw zelfs een A. Ook waren de brandwerende maatregelen binnen de timmerfabriek van hoog niveau; overal was brandwerend materiaal verwerkt. De grootste opgave om publiek te kunnen ontvangen in dit pand was met name het weghalen van stalen draagkolommen op plek te maken voor de uitschuifbare tribune en om goed zicht op het podium te creëren. Er moest een zware nieuwe draagbalk in om een grote open zaal te realiseren. Voor het overige was het vooral het weghalen van wanden en muren, het realiseren van toiletten en aanbrengen van vluchtdeuren.”

In het theatercafé is een nieuwe luchtbehandelingsinstallatie aangelegd.

De luchtbehandelingskast heeft een plek op de verdieping gekregen.

Qua installatietechniek moest er wel het nodige worden aangelegd, zij het dat Bakker voor de theaterzaal eerst wil kijken hoe het comfort voor de bezoekers uitpakt. “Het pand is uitstekend geïsoleerd. Toen wij hier in de warme zomer aan het werk waren, viel het heel erg mee met de warmte in de zaal. En in koudere perioden zorgen de bezoekers al snel voor extra warmte. Er is berekend dat 200 aanwezigen met hun 37oC lichaamstemperatuur al gauw voor 6 tot 8oC temperatuurstijging zorgen. We willen eerst zien of de natuurlijke ventilatie dit kan oplossen. We hebben het grote voordeel dat wij alle ramen van de noordgevel kunnen openzetten. De installatietechniek voor de theaterzaal is nu vooral praktisch en handmatig.”

Combinatie oud en nieuw

Daar staat tegenover dat voor het horecagedeelte een geheel nieuwe luchtbandelingsinstallatie is aangelegd. De luchtbehandelingskast staat op de verdieping. Voorts zijn overal rook/hittemelders aangebracht. Ook de techniek voor licht en geluid in de zaal is nieuw. Dankzij de aanwezige krachtstroomaansluiting van de timmerfabriek en kwaliteit van elektra was daar geen grote renovatieslag voor nodig. Voor de verlichting in de zaal is gekozen voor ledverlichting, in het café hangen nog fraaie oude gloeilampen. “We praten over een private investering. We hebben zoveel mogelijk gebruik gemaakt van aanwezige zaken en van gebruikte spullen die wij elders op de kop konden tikken. De aanwezige radiatoren hebben wij geschilderd en verplaatst. De gloeilampen komen van een sportvereniging. De uitschuifbare tribune is 30 jaar oud. We hebben hem verkleind en met de restjes alles netjes kunnen opknappen. Echter, daar waar het voor veiligheid, comfort en akoestiek nodig was nieuwe voorzieningen te treffen, hebben wij dat gedaan. We zijn zelf leken op het gebied van bouwen en hebben professionele hulp ingeschakeld van JointForce Development voor de uitvoering, Van Hintum voor de constructie en Hoffman Elektro en Oostrom BV voor de installatietechniek. Die hebben bijgedragen aan een fantastisch resultaat.”

Het cultuurhuis met theater beleefde medio november een officiële start met drukbezocht open huis en succesvolle eerste voorstellingen. Ruud Bakker besluit: “Hier en daar moeten we nog wat klussen, maar we wilden na zoveel maanden hard werken een start maken. We hopen dat cultuurorganisaties en publiek hun weg weten te vinden naar dit pand. Ze zullen worden verrast wat ze achter de industriële gevel te zien krijgen.”

www.theaterbakkerheij.nl