Aviodome verder als Amsterdome

Artikel delen

De nieuwe eigenaar van de Aviodome, TeKa Groep, moet de naam van de evenementenlocatie veranderen. Het bedrijf kiest voor Amsterdome. De naam Aviodome mag wel gebruikt worden om de geschiedenis van de iconische dome te vertellen. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding tussen de TeKa Groep en Libéma.

Aanleiding voor de rechtszaak was een conflict tussen de TeKa Groep en Libéma over het gebruik van de naam Aviodome, de iconische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum. In 2003 werd de koepel te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar – zonder koepel – verder onder een andere naam: Aviodrome. De dome werd ternauwernood van de sloop gered en is nu door de TeKa Groep herbouwd.

“We hebben besloten om de koepel te herdopen tot Amsterdome”, zegt Timo Kruft van de TeKa Groep, de exploitant van het nieuwe evenementencomplex dat eind november in Amsterdam haar deuren heeft geopend. “We gaan zo snel mogelijk deze nieuwe naam overal doorvoeren en hebben er alle vertrouwen in dat Amsterdome de komende jaren uitgroeit tot een sterk merk.”

De herbouw van de Amsterdome is een primeur voor Nederland. Nooit eerder werd een gebouw van deze omvang afgebroken en opnieuw opgebouwd. Ook binnen in de dome is hergebruik de norm. Zo zijn de barren gemaakt van de zeecontainers waarin de dome lag opgeslagen en zijn de stoelen gemaakt van gerecycled kunststof en oude koelkasten. De locatie is daarmee de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland.