Zaagtafel spaart de vingers

Artikel delen

Festool liet op BouwBeurs 2019 een prototype zien van een zaagtafel waarvan het blad blokkeert en wegslaat zodra er contact is met de huid. Als voorbeeld werd een knakworst gebruikt, om de vingers van de demonstrateur te sparen. Maar feitelijk is een pleister voldoende om het wondje op de vinger te helen.

Zodra de zaag de knakworst (vinger) raakt, klapt deze weg. De blauwe pijl laat de zeer kleine ‘verwonding’ zien na de vorige demonstratie.

De uurlijkse demonstratie trok veel bekijks, want als het om het sparen van vingers gaat raken veel bezoekers toch nieuwsgierig. Wie goed rondkijkt op de BouwBeurs ziet toch regelmatig een bouwvakker rondlopen met een hand waarvan een vingerkootje ontbreekt. In veel gevallen is een cirkelzaag de boosdoener. Als het aan Festool ligt komt daar een eind aan. Zodra de cirkelzaag de knakworst toucheert klinkt er een luide knal en klapt de zaag razendsnel weg onder de zaagtafel.” Het beveiligingsmechanisme wordt binnen 4 milliseconden geactiveerd. En dat is vier keer sneller dan de airbag van een auto zich ontvouwd”, beweert Wesley de Nas, trainer en productspecialist bij Festool. Op het moment dat het zaagblad huid ‘voelt’ slaat een blok aluminium van onderaf in het zaagblad zodat het met een klap blokkeert. De enorme energie die daarbij vrijkomt wordt omgezet in een beweging die het zaagblad ook nog eens in een oogwenk naar beneden weg laat klappen.
Het zaagblad en het aluminium blok met beveiligingsmechanisme zijn na de noodstop onbruikbaar geworden en moeten dus vervangen worden. Dat betekent ongeveer honderd euro voor het zaagblad en 60 euro voor het noodstopsysteem. “Maar wat is 160 euro, vergeleken met het verlies van een vinger?”, redeneert Wesley terecht. “Bovendien is het niet de verwachting dat het systeem dagelijks in werking moet treden. Het is echt een noodstop, net zoals bij een airbag in een auto.”

Het beveiligingssysteem heeft zijn werk gedaan. De cilinder met explosiepoeder zorgt voor een zeer snelle uitslag van het aluminium blok tegen het zaagblad. Beiden moeten worden vervangen, maar dat is altijd nog beter dan een verloren vinger.

Hoe werkt het?

De vraag is natuurlijk hoe het systeem werkt. Wesley legt uit dat er detectie plaatsvindt doordat het zaagblad een verandering van elektrische weerstand signaleert zodra huid, zoals van een vinger, het blad raakt: “Het blad staat namelijk continu onder een lichte spanning. Huid en spieren geleiden veel beter elektriciteit dan hout. Zodra de sensor registreert dat de weerstand plotseling afneemt, schakelt het beveiligingsmechanisme in werking. Bij gebruik van bijvoorbeeld aluminium of nat hout is het systeem ook uit te schakelen.”
En de vinger? In hoeverre richt het zaagblad daar schade aan, na de detectie? De knakworst blijkt slechts een heel klein sneetje te hebben. Genoeg voor een pleister, als het een vinger zou betreffen. Festool brengt het systeem begin volgend jaar op de markt.