Hoge temperatuur warmtepomp vervangt één-op-één de cv-ketel

Artikel delen

Het gros van de bestaande woningen met een cv-ketel is redelijk tot goed te isoleren of heeft dat niveau al bereikt. “Op dat moment is de alpha innotec LWDV warmtepomp één van de meest interessante oplossingen om naar een gasloze woning te gaan,” stelt Peter Centen, Chief Technical Officer bij Nathan. “Met deze hoge temperatuur lucht/water warmtepomp met een afgiftetemperatuur tot maximaal 70 graden kunnen bestaande radiatoren worden gebruikt voor de verwarming. Dan wordt het een stuk simpeler: cv-ketel eruit, warmtepomp erin. Met uiteraard wel de nodige aanpassingen van de elektriciteit, maar geen grote ingrepen voor bijvoorbeeld vloerverwarming met lage temperatuurverwarming. Er zijn en komen veel opties voor gasloze bestaande woningen, maar deze is praktisch, haalbaar en betaalbaar.”

Eef Klaassen, bewoner van de Nijmeegse wijk Hengstdal beaamt dat. Zelf heeft hij dit type warmtepomp in zijn uit 1948 daterende woning laten installeren. “Onze wijk, met 2/3 huurwoningen en 1/3 koopwoningen, is door de gemeente aangewezen om in 2030 gasloos te zijn.

Binnen een bewonersgroep wil ik mijn steentje bijdragen aan inzicht in de mogelijkheden daartoe. Ik zit zelf 35 jaar in de installatiebranche, maar warmtepompen zijn ook voor mij nog relatief nieuw. Ik heb deze hoge temperatuur warmtepompoplossing gekozen, omdat dit in mijn geval een passende oplossing is. Zonder allerlei hocus pocus. Buurtbewoners kunnen bij mij komen kijken wat er staat, hoe het werkt en hoe je het geluid van 40 dB(A) op 1,5 meter afstand ervaart. Dan horen ze zelf dat een afzuigkap die bij de buren aangaat, meer te horen is. Er is scepsis bij de bewoners over de energietransitie. Sommigen zien er zelfs als een berg tegenop. Ik wil met objectieve informatie laten zien welke haalbare mogelijkheden er zijn.”

Bewijs in praktijk

Zijn eigen woning heeft hij eerst extra laten isoleren. “Het dak had ik tien jaar geleden op mijn eigen manier gedaan met aan de binnenzijde een gangbaar isolatiepakket. Er is ook dubbel glas gekomen. Vorig jaar heb ik de spouwmuur laten isoleren. Ik zeg tegen mijn wijkbewoners: begin met isoleren en wanneer je onzeker bent, wacht dan de ontwikkelingen af. Als je cv-ketel het begeeft, huur er dan eentje. Maar als je nu stappen in verduurzaming wilt zetten, dan zijn er goede mogelijkheden, getuige deze warmtepomp. Er zijn veel indianenverhalen, maar dit product is al geruime tijd op de markt en bewijst zich in de praktijk. Afgelopen winter was niet extreem, maar met een hoogste afgiftetemperatuur van 42 graden, waar 70 graden mogelijk is, haalde ik een uitstekend rendement uit deze warmtepomp.”

Milieuvriendelijk

Peter Centen: “De alpha innotec LWDV is een lucht/water warmtepomp die speciaal voor de één-op-één vervanging van cv-ketels is doorontwikkeld. Een zuinig apparaat (energielabel A++), met vertrouwde hydraulische componenten en natuurlijk, milieuvriendelijk koudemiddel (R290 propaan). Daarnaast is de LWDV één van de stilste lucht/water warmtepompen op de markt. We kijken nog naar optimalisaties in vermogen en afmeting, maar deze techniek staat z’n mannetje. Er is veel vraag naar dit product, zowel van particulieren als woningcorporaties.
Wij hebben berekeningsmethodes ontwikkeld om te bepalen of dit type warmtepomp in een bestaande woning past, waarbij de bestaande radiatoren worden benut. Zo wordt gekeken naar het reguliere gasverbruik. Grofweg gezegd blijkt dat deze warmtepomp geschikt is als een woning niet meer dan 1700 kuub gas verbruikt. Er wordt naar meer zaken gekeken, want je praat over een apparaat dat via geavanceerde regeltechniek de balans zoekt om de hele woning efficiënt op de juiste temperatuur te brengen.”

Voor bestaande woningen

De Chief Technical Officer wijst in dit verband op toppers binnen de installatiebranche die hiermee aan de slag zijn. “De clou is kennis. Je wilt de klant een goed advies geven. Als Nathan zorgen wij ervoor dat die kennis voldoende aanwezig is bij dit product voor de bestaande woningen. Want bij nieuwbouw komen er andere typen in beeld. Niemand heeft de waarheid in pacht binnen de energietransitie, maar wij zitten als Nathan wel vooraan in deze ontwikkeling en zien dat de LWDV warmtepomp één van de meest geschikte oplossingen is. Temeer omdat elektriciteit 100% duurzaam op te wekken is en woonconsumenten zo’n warmtepomp kunnen combineren met zonnepanelen op het dak.”

Monitoring

Voor Eef Klaassen paste de aanschaf binnen zijn verbouwing van zijn woning. “Ik vind het belangrijk om te verduurzamen, want we moeten iets doen voor de toekomst van onze kinderen. Verder vind ik het ook heel leuk om te doen. Alles wordt gemonitord in mijn woning en in de resultaten ben ik volop geïnteresseerd. Het helpt mee voor de buurtbewoners om straks de goede keuze te maken op basis van de juiste informatie.”

Informatie:
www.lwdv.eu