Koelen met de zon

Artikel delen

De afgelopen jaren is het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland explosief gegroeid. Volgens het Nationaal Solar Trendrapport 2024 ligt het totaal geïnstalleerde zonnestroomvermogen per inwoner momenteel op 1.400 wattpiek, omgerekend ongeveer 3,5 zonnepanelen per inwoner (waarvan 1,5 op woningen). Daarmee heeft Nederland de meeste zonnepanelen per inwoner ter wereld. De groeit neemt echter snel af door de afbouw van de salderingsregeling en negatieve energieprijzen. Hoe maken we dan toch optimaal gebruik van het opgewekte vermogen? Een volledig elektrische warmtepomp biedt uitkomst.

Moderne woning met warmtepomp

Zowel koelen als verwarmen

Tijdens de warme zomerdagen, wanneer de opbrengst van de zonnepanelen het hoogst is, willen steeds meer huiseigenaren ook hun woning goed kunnen koelen. Dat kan niet alleen met een airco, waarmee overigens ook energie-efficiënt kan worden verwarmd, maar ook met een warmtepomp.

Om te kunnen koelen, wordt de werking van de warmtepomp omgedraaid. In plaats van warmte van buiten naar binnen te brengen om de woning te verwarmen, wordt de warmte van binnen naar buiten gebracht via de buitenunit van de warmtepomp. De Panasonic Aquarea lucht-water warmtepompen zijn bijvoorbeeld standaard voorzien van een koelmodus. In deze koelmodus voorziet de warmtepomp de vloerverwarming in de woning van water tot ongeveer 18 graden. Lager koelen is niet wenselijk, omdat dan condens op de vloer kan ontstaan.

Verbinden met zonnepanelen

Met ventilatorconvectoren is het tevens mogelijk om ‘door te koelen’ en ruimtes daarbij te ontvochtigen. Een combinatie van die twee afgiftesystemen kan ook. Ventilatorconvectoren op bijvoorbeeld de eerste verdieping worden voorzien van water van 7 graden, terwijl de watertemperatuur voor de vloerverwarming op de begane grond wordt gemengd tot 18 graden. Zo is dankzij de warmtepomp een tweezone-systeem met zone-afhankelijke koeling te realiseren.

Bij het koelen verbruikt de warmtepomp wel meer elektriciteit, omdat de compressor dan wordt gebruikt. Daarom zijn de Aquarea-warmtepompen eenvoudig met zonnepanelen te verbinden door middel van een extra printplaat (CZ-NS5P). De energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt zo direct gebruikt voor zowel verwarmen als koelen en de productie van warm tapwater.

Buiten-unit warmtepomp voor een stenenmuur

Op energie-efficiëntie letten

Desondanks is het belangrijk om op de energie-efficiëntie van de warmtepomp te letten. Deze wordt uitgedrukt in energielabels voor twee verschillende aanvoertemperaturen voor verwarmen (55 °C en 35 °C) en voor warm tapwater. De nieuwste lucht-water warmtepompen van Panasonic, de Aquarea L-serie, hebben voor al deze criteria het hoogste energielabel. Dat betekent dat deze systemen zeer energiezuinig zijn met een hoog rendement. Tevens komen ze daardoor in aanmerking voor een subsidie tot €3.375,- per warmtepomp.

Hoe weet je welke warmtepomp geschikt is voor een woning? Bij de selectie van de juiste warmtepomp spelen verschillende factoren een rol. Denk daarbij aan de grootte van de woning, het aantal bewoners, de wens om te verwarmen of koelen en voldoende warm tapwater. Met behulp van de Panasonic Aquarea selectietool bepaal je snel de ideale warmtepomp voor jouw project en kan je verder de zon het werk laten doen.

Panasonic
www.aircon.panasonic.eu