Efficiënte warmtepompinstallatie bespaart huiseigenaar jaarlijks 900 euro

Artikel delen

In oktober 2023 heeft Frank, huiseigenaar in de gemeente Lansingerland, een belangrijke stap gezet op het gebied van duurzaamheid en energie-efficiëntie. Bij zijn woning installeerde hij namelijk de monoblock lucht/water-warmtepomp Amber, een keuze die zowel zijn portemonnee als het milieu ten goede komt.

Duurzame woning met PV-panelen en hybride warmtepomp

Met dank aan zijn technische achtergrond kon Frank de warmtepomp zelf installeren bij zijn halfvrijstaande, goed geïsoleerde woning uit 2009. Dankzij de hybride opstelling van deze installatie heeft hij niet alleen een aanzienlijke besparing op zijn gasrekening gerealiseerd, maar levert hij ook een positieve bijdrage aan het milieu door de stroom van zijn 20 PV-panelen te gebruiken.

Aanzienlijke daling in gasverbruik

Frank is zeer tevreden over de prestaties van zijn warmtepomp. “Amber functioneert probleemloos en is enorm stil,” merkt hij op. Frank heeft voor de warmtepomp een kWh-meter geïntegreerd in de HomeWizard-app, waarmee hij het gas- en elektraverbruik in de woning monitort. Hieruit blijkt dat de warmtepomp een uitstekend rendement levert.

Het gemiddelde gasverbruik per jaar was voorheen ca. 1200m³, met Amber blijft dit onder de 180m³. Frank betaalt € 1,35 per m³, wat de financiële besparing op gas brengt op € 1.377,-. Wel kost verwarming met Amber ca. 2.200 kWh meer à €0,36 per kWh, oftewel bijna € 800,-. Omdat Frank erop rekent minimaal 50% hiervan met de eigen PV-panelen op te wekken, komt de verwachte besparing per saldo uit op ruim € 900,- per jaar.

Houten overkapping en hoge vloersteunen

Als installateur en gebruiker van Amber, deelt Frank graag enkele nuttige tips over de installatie. Hij heeft Amber bij zijn garage geplaatst, tegen de erfgrens. Ondanks dat Amber al fluisterstil is, heeft hij voor extra geluidsreductie een houten wand tussen de warmtepomp en de met klimop begroeide erfscheiding geplaatst. Deze opstelling zorgt er ook voor dat Amber minder bladeren en vuil aanzuigt. De gedeeltelijke overkapping biedt bovendien bescherming tegen zware sneeuwval.

Het advies luidt om Amber te plaatsen op de 20 cm hoge vloersteunen van Itho Daalderop. In combinatie met het natuursplit onder de warmtepomp garandeert dit een soepele afvoer van condenswater. De steunen beperken eventuele trillingen tot een absoluut minimum.

Warmtepomp onder een houten overkapping en op hoge vloersteunen.

Maximaal rendement met hybride verdeler

De aanwezige vloerverwarmingsverdeler zou door bijmenging de watertemperatuur uit de warmtepomp een aantal graden verlagen voordat dit de vloer in gaat. Frank heeft de mengverdeler daarom vervangen door een hybride verdeler van WTH. Hiermee werkt de circulatiepomp alleen wanneer de cv-ketel is bijgeschakeld en wordt het door Amber verwarmde water niet naar een lagere temperatuur gemengd. Dit levert maximaal rendement op, doordat de warmtepomp nu op een lagere temperatuur water kan verwarmen dat direct de vloerverwarming in gaat.

Fluisterstille buitenopstelling

Amber is de nieuwste lucht/water monoblock warmtepomp van Itho Daalderop. Deze stille en stijlvolle warmtepomp wordt volledig buiten de woning opgesteld. Binnen hoeft alleen de bijbehorende regelmodule geplaatst te worden. Amber is beschikbaar in vermogens van 6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW en daarmee zeer geschikt voor de wat grotere woningen zoals twee-onder-één-kappers, hoekwoningen en vrijstaande woningen.

Amber maakt gebruik van het natuurlijke en milieuvriendelijke koudemiddel R290 (propaan). Dit betekent dat er voor de installatie van deze monoblock warmtepomp geen F-gas certificering nodig is. Amber is een spijtvrije, toekomstbestendige oplossing: ze kan zowel hybride als (eventueel stapsgewijs) all-electric worden toegepast. In de hybride uitvoering werkt Amber naadloos samen met alle merken cv-ketels. In de all-electric uitvoering zorgt Amber niet alleen voor het verwarmen en koelen van de woning, maar ook voor het warme tapwater. Dankzij het koudemiddel R290 kan Amber tot wel 70°C cv- en warm tapwater produceren, zonder gebruik te hoeven maken van het elektrische element. Dit draagt aanzienlijk bij aan een lager energieverbruik.

Itho Daalderop
www.ithodaalderop.nl