Veelzijdige warmtepomp maakt verduurzaming eenvoudiger

Artikel delen

De verduurzaming van onze gebouwde omgeving is een omvangrijke, maar in veel gevallen ook een complexe opgave. De warmtepomp is een onmisbare schakel in de meeste van deze projecten. Maar welk toestel kies je in nieuwbouw, en welke bij renovatie of bij een grootschalige herontwikkeling? Remeha introduceert de Effenca MT & HT, misschien wel de meest veelzijdige warmtepomp die kan verwarmen én koelen, en die zowel in all-electric als hybride systemen past.

Geinstalleerde warmtepompDe Effenca is een grootvermogen lucht/water-warmtepomp die in vrijwel elk project, bij een geschikt afgiftesysteem, een gebouw kan verwarmen maar ook kan koelen. In een renovatieproject of bij groot onderhoud kan dit toestel ook in een hybride systeem met de cv-ketel worden gecombineerd. Maar in nieuwbouw of bij vergaande renovatie functioneert de Effenca net zo makkelijk in een all-electric systeem. De middentemperatuurvariant, de Effenca MT, werkt met het koudemiddel R32 en kan aanvoertemperaturen leveren tot 60°C. Bij de Effenca HT, die het milieuvriendelijkere koudemiddel Propaan gebruikt, zorgt het toestel voor hogere temperaturen. In dat geval is de maximale aanvoertemperatuur 80°C. Zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C levert deze warmtepomp nog 70°C water.

Scroll Inverter en grotere vermogens

De Effenca MT en HT presteren altijd op een optimaal rendement dankzij de toegepaste Scroll Inverter. Deze technologie zorgt ervoor dat de warmtepomp kan terugmoduleren naar een lager vermogen, bijvoorbeeld wanneer de warmtebehoefte van de gebruiker minder groot is. De warmtepomp start ook altijd in de laagste stand op, met als gevolg een minder hoge piek in het stroomverbruik.

WarmtepompMet de Effenca MT en HT-warmtepomp kan Remeha vermogens tot 40 kW leveren. Door deze toestellen in een cascade-opstelling te plaatsen, wordt het mogelijk om ook grotere vermogens te realiseren. Overigens werkt Remeha op dit moment aan een volgende stap in de ontwikkeling van deze toestellen, zodat ze het aanbod met grotere vermogens kan uitbreiden. Op korte termijn zullen toestellen met vermogens tussen de 50 en 200 kW beschikbaar zijn. Daarmee kan de installateur bijvoorbeeld ook grote kantoorgebouwen en fabriekshallen met één toestel van een compleet warmtepompsysteem voorzien.

Hybride voorbeeld in de praktijk

Sportbedrijf Rotterdam heeft veel verschillende sportlocaties in beheer. De verduurzaming van deze locaties staat hoog op de agenda. Zo is een van de gymzalen van Sportbedrijf Rotterdam zeer recent uitgerust met een Remeha Effenca MT warmtepomp. “In 2022 kwamen we langs om deze locatie te bekijken en aan te geven wat de mogelijkheden waren”, vertelt Harry de Reus, accountmanager van Remeha. “De warmtepomp die we in eerste instantie selecteerden, bleek lastig leverbaar. Zo kwamen we uit bij de onlangs geïntroduceerde Effenca MT – in dit geval de 33 kW-variant – die ook zeer geschikt was voor deze locatie.”

In deze situatie koos Sportbedrijf Rotterdam voor een hybride toepassing. “Het is een grote gymzaal, waar mensen na het sporten natuurlijk ook willen douchen”, licht Rene Schoel, projectleider Duurzaamheid bij Sportbedrijf Rotterdam toe. “Het vergt een forse ingreep om de verwarming én warmtapwatervoorziening volledig van het gas af te halen – als dat al lukt. Daarom was hybride hier de beste oplossing. In zachte winters verwachten we de gymzaal overigens wel volledig gasloos comfortabel te kunnen verwarmen.” Het sportbedrijf liet op het dak ook zonnepanelen plaatsen, waardoor zij de warmtepomp voor een groot deel op zelf opgewekte elektriciteit kan laten draaien.

Hele systeem eenvoudig aan te sturen

Wanneer een warmtepomp, zoals de Effenca, in een hybride warmtepompsysteem wordt geplaatst, dan is de aansturing voor de gebouweigenaar in veel situaties een uitdaging. Dit geldt vooral bij kleinere utiliteitsgebouwen, zoals scholen of winkels, die zelf vaak geen gebouwbeheersysteem hebben. Met de vernieuwde MiTera Plus Hybrid biedt Remeha hier een antwoord op. Dit is een innovatieve regelaar waarmee de gebruiker het gehele systeem – warmtepomp en cv-ketel(s) – eenvoudig kan aansturen. Hij of zij kan deze aansturing bovendien volledig naar wens aanpassen. Beschikt het gebouw over pv-panelen? Dan zorgt de MiTera Plus Hybrid dat de warmtepomp draait wanneer er zelfopgewekte stroom beschikbaar is. Maar ook sturing op CO2-reductie of op kosten (op basis van de gas- en stroomprijzen) is gemakkelijk in te stellen. Tot slot kan de regelaar ook samenwerken met een bestaand gebouwbeheersysteem, wanneer deze al wel in het gebouw aanwezig is.

Remeha
remeha.nl/effenca