Versnelling in renovatie door prefab en industrialisatie

Artikel delen

Om de doelstellingen van het ‘Parijse’ Klimaatakkoord te halen, is het noodzakelijk om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Daarbij komt nog de opgave binnen de gebouwde omgeving vanuit het meest recente nationale klimaatakkoord.

De verduurzamingsopgave groot, met ruim 7 miljoen woningen. De 2,5 miljoen woningen die in het bezit zijn bij woningcorporaties zijn daarin wellicht het makkelijkste te bereiken door middel van de wijkaanpak. Versnelling in de renovatie is dan ook noodzakelijk. Prefab en industrialisatie gaan voor een versnelling zorgen in de opgave.

Wonen Limburg

Spreker tijdens dit seminar is o.a. de heer B. (Bas) Sievers, directeur Wonen & Vastgoed, Wonen Limburg. Deze woningcorporatie heeft in het Limburgse Helden eind vorig jaar 43 bestaande woningen getransformeerd naar CO2-neutraal met behulp van prefab én een steenstriprobot. De bestaande woningen aan de Deken Jaspersstraat en Ondersestraat in Helden zijn door BAM Wonen voorzien van nieuwe gevels, daken en huishoudelijke installaties. Doordat de nieuwe gevels en daken worden geprefabriceerd in de fabriek en in zijn geheel op het werk worden aangevoerd en gemonteerd, konden in twee maanden tijd 43 woningen worden gerenoveerd.

Innovaties

BAM Wonen maakte bovendien gebruik van een aantal innovaties. Allereerst zijn alle woningen digitaal ingemeten, zodat de gevel-, en dakelementen een unieke maatvoering krijgen en dus precies passen in het werk. Daarnaast heeft BAM Wonen samen met gevelfabrikant Stam & Landman geïnvesteerd in een steenstriprobot. De steenstriprobot plaatst de minerale steenstrips op de gevelelementen. Naast het feit dat hierdoor de gevelelementen licht van gewicht zijn, scheelt het ook vele ‘handjes’ in deze toch al zo overspannen arbeidsmarkt. Op basis van deze werkmethode was BAM Wonen in staat 3 woningen per dag te realiseren.

Voor de bewoners van de 43 woningen in Helden betekent dit dat hun woning in enkele dagen tijd omgebouwd wordt naar een klimaatneutrale woning. En dat terwijl ze in de woning blijven wonen. Wonen Limburg volgt hen gedurende twee jaar om te zien hoe deze renovatie door de bewoners ervaren wordt en hoe de aanpassingen bijdragen aan een beter wooncomfort en lagere woonlasten.


Info

Dag: woensdag 15 mei 2019
Tijd: 10.30 – 12.00 uur
Locatie: Renovatie Arena