Vloersysteem combineert comfort met duurzaamheid

Artikel delen

Voor woningen met rottende vloeren en vloerbalken is een vloerrenovatie uiteraard hard nodig. Dat biedt bovendien de kans om de vloer qua comfort en energiezuinigheid up to date te maken. Een van de systemen die hiervoor gebruikt kunnen worden, is de Comfortvloer van Faber Betonpompen. Deze combineert een nieuwe vloer met meer comfort en duurzaamheid, en daarmee is de bewoner klaar voor de toekomst.

Er is tijdens het werk geen opslagruimte voor materialen nodig, want alle basismengsels worden meegenomen en ter plekke aangemaakt.

Tekst: Harmen Weijer

Sinds 2012 timmert Faber Betonpompen langzaam maar heel zeker aan de weg met het Comfortvloersysteem, vertelt Kees Kortekaas van Faber Betonpompen. “We gebruiken onderdelen van het systeem al veel langer, al sinds de jaren ’90. Maar we bieden het als een systeem sinds 7 jaar aan.”

Het systeem bestaat uit een schuimbetonnen vloer, die op de ondergrond in de kruipruimte wordt aangebracht. “Om optrekkend vocht tegen te gaan brengen we eerst een dampdichte folie aan, waar het schuimbeton op wordt gegoten. Daarboven komt een noppenvloer met vloerverwarming, die wordt aangesloten op de bestaande cv. Ten slotte wordt de vloer afgewerkt met een anhydrietdekvloer.”

Het systeem bestaat uit een schuimbetonnen vloer, die op de ondergrond in de kruipruimte wordt aangebracht. Daarboven op worden leidingen van de vloerwarming geplaatst.

Minder rommel

Dat dit soort vloersystemen steeds vaker worden toegepast, heeft een aantal redenen. Kortekaas: “Allereerst levert het aanbrengen van dit systeem veel minder rommel op dan andere systemen, wat voor de bewoners en omgeving veel minder stress oplevert. Er is ook geen opslagruimte voor die materialen nodig, want we nemen alle basismengsels mee en maken het ter plekke aan. En tot op de liter nauwkeurig, dat is ook nog eens duurzaam want het levert vrijwel geen restmateriaal op. Daarnaast gaat het aanbrengen ook snel: in drie dagdelen brengen we de drie verschillende fases aan. Na het aanbrengen van de schuimbetonnen vloer laten we deze ongeveer een week drogen. Daarna brengen we de vloerverwarming en anhydrietvloer in twee dagdelen aan. Dus in 8 dagen tijd heb je een nieuwe vloer.”

Als laatste wordt de vloer afgewerkt met een anhydrietdekvloer.

Minder resonantie

De dekvloer bestaat uit anhydriet met speciaal geselecteerd zand en water. Deze samenstelling geeft de vloer een grote buig- en treksterkte (“5 keer sterker dan een cementdekvloer) en daarmee een geringe krimp. Het ligt eigenlijk los van de schuimbetonnen vloer, waardoor er ook veel minder resonantie is naar de buren toe. “Daarnaast geleidt een anhydrietvloer warmte heel goed, en dat komt het comfort en duurzaamheid ten goede.”

Vooral voor particulieren en kleinschalige woonprojecten is Faber nu druk doende, en dat is de afgelopen jaren geleidelijk maar structureel veel meer geworden. De pijlen zijn nu gericht op projecten van woningcorporaties. “Van circa 100 systemen per jaar in 2012 halen we nu wel 900 systemen per jaar. Corporatiewonignen zijn voor ons zeker een belangrijk doel voor de komende jaren. Het is ook bij uitstek een geschikt systeem voor dit soort woningen, omdat de verwerkingstijd zo snel is.”