Renovatie Moerwijkzicht in Breda wint Europese huisvestingsprijs

Artikel delen

De renovatie van Moerwijkzicht is een van de winnaars van de ERHIN-awards, een grote Europese prijs op het gebied van ‘verantwoorde huisvesting’. Het renovatieproject won de prijs in de categorie duurzaamheid.

Moerwijkzicht is één van de grootste flatgebouwen in Breda. Het gebouw heeft 241 sociale huurwoningen. In 2017 startte hier een ingrijpende renovatie om de woningen voor te bereiden op de toekomst. Zo is het gehele gebouw van het gas af en aangesloten op een duurzaam warmtenet en is het gebouw geïsoleerd. Het doel van de renovatie was om via verschillende energetische ingrepen te besparen op energielasten en CO2-uitstoot. Tijdens de renovatie werd nauw samengewerkt met de bewoners in de flat. Vooral de inzet van etagecontactpersonen was bij dit project de sleutel tot succes.

De 241 woningen werden geïsoleerd, waardoor het wooncomfort verbeterde en het energieverbruik afnam. De collectieve aansluiting op het Amerwarmtenet werd vervangen door individuele aansluitingen, waarbij het werkelijke verbruik nu wordt gemeten met een individuele gigajoule meter. Doordat de bewoners overgingen van koken op gas naar koken op inductie, kon de stap naar ‘gasloos’ worden gemaakt. De bewoners kregen van Alwel een inductiekooktoestel en een kookcursus aangeboden.

In 2018 won dit project de ‘Groene Parel’ van BRES: een Bredase prijs voor gerealiseerde duurzame energieprojecten.