FRISTADS ZET EEN GROTE STAP IN HET ONTWIKKELEN VAN DUURZAME WERKKLEDING

Artikel delen

Het meten van de totale milieu-impact van een kledingstuk, van materiaal naar productie en transport, is eindelijk mogelijk. Met hulp van RISE en textielonderzoekers, is Fristads de eerste met het ontwikkelen en aanpassen van een milieuproductverklaring bij het produceren van kleding – met een kledinglijn binnen dit thema voor professionals in de bouw. Deze kledinglijn wordt dit najaar gelanceerd.

Een Environmental Product Declaration (EPD) laat de opeenvolgende effecten op het milieu zien van een product gedurende de gehele levensduur. Er werden al EPD’s gebruikt in sectoren als de bouw, maar ze konden nooit worden toegepast op kleding – tot nu. Samen met het Zweedse overheidsonderzoeksinstituut (RISE) en textielonderzoeker Sandra Roos heeft Fristads een methode ontwikkeld voor het labellen van kleding met een EPD, te beginnen met een milieuvriendelijke collectie werkkleding die wordt gelanceerd na de zomer. “Om de ecologische voetafdruk binnen de textielindustire en kledingproductie te verminderen en de bewustwording van zowel producenten als kopers te verbeteren, is een nationaal meetinstrument nodig. Een tool die met volledige transparantie de werkelijke milieu-impact van het kledingstuk toont aan hand van feiten in plaats van onduidelijke berichten. Ons streven is de standaard te zetten en een meetinstrument te introduceren dat gebruikt kan worden in de gehele kledingindustrie om zo echt een verschil te maken voor het milieu,” zegt Marie-José Verbeek, Managing Director van Fristads in de Benelux.

Het werk is al meer dan 18 maanden aan de gang, de samenwerking met RISE (dat samenwerkt met de academische wereld, grote ondernemingen en mensen binnen het Zweedse innovatiesysteem) en textielonderzoeker Sandra Roos, productontwikkelaars, ontwerpers en fabrikanten hebben een belangrijke rol gespeeld in het project. De volledige productieketen en levenscyclus van het kledingstuk zijn doorgelicht; materiaalkeuze, hoeveelheid materiaal, verfproces, water- en elektriciteitsverbruik in de fabriek en de verpakking en het transport van het voltooide kledingstuk.

“De eerste zijn en baanbrekend werk verrichten op dit gebied was tijdrovend maar zeer bevredigend. Zowel Fristads als wij bij RISE hebben veel geleerd, en het is een mijlpaal voor de industrie dat we bewezen hebben dat het mogelijk is. Onze hoop is nu dat meer bedrijven aan de slag gaan met het gebruik van EPD’s om milieueffecten te controleren op op een gestandaardiseerde manier,” zegt Sandra Roos, textielonderzoeker bij RISE.

Fristads Green is een nieuw concept dat dit najaar wordt gelanceerd. Voor elk kledingstuk uit deze collectie is een EPD gemaakt. Het ontwerp is teruggebracht naar de basis en is modern met een innovatieve kledingconstructie, speciaal ontworpen om verspilling, garengebruik en naaimachinetijd tot een minimum te beperken om zo het energieverbruik te verminderen. Er is gebruikt gemaakt van het verfproces e.dye® , waarbij de kleur aan de grondstof wordt toegevoegd voordat deze tot garen wordt vermaakt, wat het waterverbruik met 75% vermindert in vergelijking met traditionele verfprocessen. Het katoen in de kledingstukken is ongeverfd om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. Overeenkomstig hiermee is er een EPD gemaakt voor overeenkomstige kledingstukken in het Fristads assortiment ter vergelijking.

“We streven er altijd naar om in ontwikkeling te blijven en voorop te lopen wanneer het gaat om innovatieve oplossingen voor werkkleding. Het doel is om Fristads Green in al onze productgroepen door te voeren. Door deze kleding te ontwikkelen, blijven we onszelf, onze productieketen en onze keuzes uitdagen, en hopen anderen te inspireren door een pad uit te stippelen binnen deze industrie voor meer bewustwording en transparantie,” aldus Marie-José Verbeek.

FRISTADS

Fristads is het toonaangevende werkkledingmerk in Zweden en maakt deel uit van de Fristads Kansas Group. De Fristads Kansas Group is de grootste leverancier van werkkleding en promokleding in Europa, bestaande uit vele toonaangevende merken zoals Fristads, Hejco, Martinsson, B&C, Wenaas en Bragard. De groep is actief in meer dan 20 landen en bezit twee productiefaciliteiten. De Fristads Kansas Groep heeft een jaaromzet van ongeveer 400 miljoen euro en biedt werk aan 1.600 mensen.
Fristads Benelux is gevestigd in Breda.

Voor meer informatie: bezoek fristads.com of neem contact op met:
Veldsteen 54 | 4815 PK Breda
+31 76 572 5625 | marketing.nl@fristads.com