Project in beeld

Artikel delen

Veilig groot onderhoud dankzij tijdelijke lift en galerij

Groot onderhoud is altijd ingrijpend voor bewoners en al helemaal als je in een appartementencomplex woont met vele verdiepingen. Want vaak moet ook het trappenhuis en de liftschacht aangepakt worden. Dat was ook het geval bij de uitvoering van het grote onderhoud van het Cliostede wooncomplex in Eindhoven, die afgelopen half jaar is gedaan in opdracht van woningcorporatie Woonbedrijf. Om het groot onderhoud efficiënt én publieksvriendelijk aan te pakken, zijn er tijdelijke barrièrevrije galerijen ontworpen en aangebracht aan de buitenkant van het complex. Inclusief noodtrappenhuis en tijdelijke personenlift.

Cliostede, het wooncomplex aan de Cliostraat te Eindhoven, is de afgelopen maanden intern op grote schaal gerenoveerd door bouwbedrijf Knaapen Groep.

Auteur: Harmen Weijer

Cliostede, het wooncomplex aan de Cliostraat te Eindhoven, is de afgelopen maanden intern op grote schaal gerenoveerd door bouwbedrijf Knaapen Groep. Het complex met 140 woningen telt 9 etages zonder permanente galerijen en 7 interne opgangen voorzien van een trappenhuis en lift. De inpandige personenliften, maar ook de keukens en badkamers van de woningen en de centrale cv-installatie zijn helemaal aangepakt. Een stevige operatie, waarbij bewoners zo min mogelijk mochten merken van het groot onderhoud. En dat was zeker voor de liften en galerijen een heuse uitdaging, vertelt Robert van der Bruggen, managing director van RECO Lift Solutions.

Samen met Knaapen Groep heeft RECO Lift Solutions een plan bedacht hoe het complex toegankelijk gehouden kon worden, zodat de renovatie in bewoonde toestand kon worden uitgevoerd.

“We hebben samen met Knaapen een plan bedacht hoe we deze flats toegankelijk kunnen houden, zodat het groot onderhoud in bewoonde toestand kon worden uitgevoerd.” Kenmerkend voor dit soort flats – waarvan er in Nederland tientallen zijn neergezet – is dat ’de galerij’ inpandig is. “Als je zoals in Eindhoven ook het trappenhuis beet pakt, is het nodig om een tijdelijke galerij aan de buitenkant te realiseren. Dat hebben wij gedaan door twee opgangen met elkaar te verbinden met in het midden de tijdelijke liftvoorziening. Daarmee is de toegang tot de flat tijdelijk overgenomen door deze publieksvriendelijke voorziening. Op deze manier konden de aannemers aan de binnenkant twee ploegen op de liftrenovatie zetten, terwijl de bewoners dankzij de tijdelijke galerij toch bij hun woning kunnen.”

Kenmerkend voor dit soort flats is dat de galerijen inpandig zijn. Daarom is het nodig om een tijdelijke galerij aan de buitenkant te realiseren. Dat is gedaan door twee opgangen met elkaar te verbinden met in het midden de tijdelijke liftvoorziening.

Met speciaal ondersteuningsmaterieel heeft RECO de luifels van de entree overkapt, zodat deze niet gedemonteerd hoefden te worden.

De personenliften van RECO passen in een door het bedrijf zelf ontwikkelde modulaire liftschacht. Op deze wijze kan een permanente lift tijdelijk worden gebruikt, waarmee de veiligheid van de bewoners optimaal wordt gegarandeerd.

Volwaardige lift

Die tijdelijke liftvoorziening is gelijkwaardig aan de normale lift, dus met standaard automatische deuren, liftcomponenten en natuurlijk een spreekluisterverbinding. “Deze lift hebben we binnen RECO zelf ontworpen en ontwikkeld op de vraag van veel aannemers om met een publieksvriendelijke liftoplossing te komen. RECO is als familiebedrijf al meer dan 65 jaar actief op het gebied van materieelverhuur, dus we kunnen terugvallen op heel veel ervaring. Sinds 2006 zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen en leveren van een tijdelijke personenliftvoorziening, die gewoon te gebruiken is zonder bouwbeschermende middelen, zoals helmen en schoenen. Deze lift is geheel conform de norm NEN 81-20, die ook geldt voor inpandige, vaste liften. Wat onze liften kenmerkt is dat ze passen in een door ons zelf ontwikkelde modulaire liftschacht. Eigenlijk laten we hiermee zien dat een permanente lift ook tijdelijk kan worden gebruikt. Daarmee is de veiligheid van de bewoners dan ook gegarandeerd, die voorheen in een opgetunede bouwlift heen en weer moesten. Met dat soort liften zijn wij ook in 2006 gestart en na jaren ontwikkeling zijn we tot deze volwaardige oplossing gekomen.”

Gewaardeerd

En dat wordt gewaardeerd, weet Van der Bruggen. “Dit project is nog maar kort geleden afgerond, dus de laatste stand van zaken van de eindopdrachtgever Woonbedrijf weet ik niet. Maar uit eerdere projecten weten we dat, als bewoners de keuze krijgen om tijdelijk uit hun woning te gaan óf gebruik te kunnen maken van deze tijdelijke voorziening, vrijwel iedereen voor de laatste optie gaat. ”Om bewoners op de tijdelijke galerijen voldoende zicht te geven maakt RECO gebruik van Hawkeye tube-lights. Om bouwmaterialen en personen van elkaar te scheiden is er ook per opstellocatie ook een personen goederenlift geplaatst. Ook de galerijen zijn in fase 2 bij het gebruik van de goederenliften hergebruikt.

Om bewoners op de tijdelijke galerijen voldoende zicht te geven maakt RECO gebruik van Hawkeye tube-lights.

Uitvoering

Om de galerijen te plaatsen moest men nog wel een oplossing bedenken voor de luifels boven de entrees. Deze luifels steken een aantal meters uit en zouden gedemonteerd moeten worden ter ondersteuning van de galerijen. RECO kon met haar ondersteuningsmaterieel de luifels overkappen, zodat Knaapen Groep extra arbeid en schade aan het complex kon vermijden. Het zal niet de laatste project waar groot onderhoud uitgevoerd wordt, zijn waaraan RECO zijn bijdrage zal leveren, weet Van der Bruggen. “Vooral flats uit de jaren zestig en zeventig uit de woonvoorraad van veel woningcorporaties worden de komende jaren gerenoveerd. Dat wordt ook tijd, want ze zijn op leeftijd en moeten nodig op energetisch gebied worden verbeterd.”

 


Verschillende soorten liften

De door RECO zelf ontworpen liftvoorziening met modulaire schacht is dusdanig doorontwikkeld dat ze niet alleen in de bouw- en renovatiesector maar ook op andere plekken inzetbaar zijn, vertelt Robert van der Bruggen van RECO Lift Solutions. “Denk aan de retail, zoals IKEA; maar ook aan stations en luchthavens, bij het renoveren van terminals (zie foto’s van luchthaven Manchester en NS-station Amstel). Daarnaast werken we voor grote contractors in industrie zoals Bilfinger. Inmiddels hebben we 70 tijdelijke personenliften, en in totaal – met ook meer dan 800 bouwliften – tellen we ruim 1000 liften: van trap- tot bouw- en personenliften”, aldus Van der Bruggen.


Projectgegevens

Opdrachtgever: Woningcorporatie Woonbedrijf
Aannemer: Knaapen Groep
Leverancier tijdelijke lift en galerij: RECO Lift Solutions
Bouwtijd: maart 2019-juli 2019

RenovatieTotaal