Sterke combinatie van modern comfort en historische stijl

Artikel delen

Timmerfabriek Bluemink produceert al 50 jaar kozijnen, deuren, ramen en trappen. Op 1 oktober dit jaar is sprake van deze officiële mijlpaal. De productie geschiedt inmiddels in moderne werkplaatsen met geavanceerde equipment in Wilnis en Maarssen. Computergestuurde machines die het mogelijk maken om bijvoorbeeld kozijnen in allerlei authentieke, eeuwenoude stijlen volautomatisch te vervaardigen, conform de kwaliteitseisen en het comfort anno 2019.

Timmerfabriek Bluemink bouwt op vakmensen én equipment

Directeur Jan van Selm en marketingcoördinator Angela Romijn-van Selm voegen er nadrukkelijk aan toe dat het de eigen vakmensen zijn die de sleutel vormen tot passende producten voor (renovatie)opdrachtgevers. “Machines kunnen veel, maar moeten exact geprogrammeerd en bediend worden. Onze kracht is de combinatie van vakmensen die veelal al jaren bij ons in dienst zijn en ultramodern equipment dat hoogwaardige producten kan maken in authentieke ‘looks’ als daarom wordt gevraagd. Zeker in de renovatiesector is het van belang dat je het oorspronkelijke beeld van een pand probeert te bewaren. Het is toch jammer als allerlei detailleringen in deuren en kozijnen sneuvelen omdat ze niet makkelijk of betaalbaar te reproduceren zouden zijn. Bluemink is juist in staat om op een industriële manier kozijnen te vervaardigen die recht doen aan de uitstraling van monumentale gebouwen uit vorige eeuwen en karakteristieke landelijke panden. In de stijl van weleer. Met zo min mogelijk handwerk. Het blijft daardoor betaalbaar, zeker als wij de esthetische wensen kunnen vertalen naar het brede palet aan (frees)mogelijkheden van onze machines.”

Gulden middenweg

Timmerfabriek Bluemink heeft de laatste decennia volop geïnvesteerd in een lean productieproces. “Onze Quick Responce Manufacturing (QRM) gedachte geeft antwoord op vrijwel elke wens van opdrachtgevers. Wij hebben samen met de machine- en gereedschappenleveranciers een machinepark ontwikkeld dat al die oude profielen kan vervaardigen. En voor dat heel bijzondere, exceptionele geval hebben wij nog onze afdeling specials.” De jubilerende fabrikant kan op die manier het gros van de (renovatie)vragen van opdrachtgevers voorzien van een praktisch antwoord. Jan van Selm spreekt van de gulden middenweg bij renovatieprojecten. “Veelal is bij renovatie een compromis nodig om hedendaagse technieken een plek te kunnen geven in die monumentale sfeer. Wij kunnen allerlei stijlen kozijnen maken, inclusief alle bekende oude profielen. Precies de gewenste vellingkant, het stopverfgelijkende profiel, papegaaibek, duivenjager, kralen, (omgekeerd) ojief, hol met voorloper, noem maar op. Wordt een bepaald beeld voorgeschreven, dan kunnen wij dat nabootsen met een industrieel vervaardigd kozijn en bijpassende deur. Volgens de vigerende technische eisen en comforteisen.”

Hedendaags comfort

Angela Romijn: “Denk bij dat comfort bijvoorbeeld aan deuren en kozijnen die goed sluiten, tocht- en geluiddicht zijn, voorzien zijn van isolatieglas en waarop hang- en sluitwerk past dat inbraakwerend is. We leven immers wel 200 jaar verder in de tijd, met een heleboel nieuwe regels, normen en wensen van gebruikers. Je wilt wel comfort in je architectonisch of historisch bijzondere gebouw.”

Binnen 72 uur

Behalve de fraai gestileerde ‘renovatiekozijnen’ biedt Bluemink ook een oplossing voor aannemers die in hun (ver)bouwprocessen een hoge doorlooptijd hebben en hun deuren en kozijnen snel nodig hebben. “In de vestiging in Maarssen, die in 2008 werd geopend, vervaardigen wij vooral ‘standaard’ kozijnen, ramen en deuren met een snelle levertijd. Het is zelfs mogelijk dat kozijnen binnen 72 uur worden geleverd. Hoogwaardige maatwerkproducten die je niet bij de bouwmaterialenhandel haalt. Zoals onze trappen in vuren of bijzondere houtsoorten als noten, merbau, mahonie, eiken, essen of beuken. Met de kennis van onze speciale trappentimmerman en de hulp van onze CNC-gestuurde machine kunnen wij iedere trap maken.”

Beeldbepalende kozijnen voor de renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam (1922), een huizenblok met een verhoogde straat, de eerste galerij van Nederland.

Nieuw leven voor details

Jan van Selm besluit: “Eeuwenoude kozijnen namaken met moderne zaken als isolatieglas, tochtvoorzieningen en inbraakpreventie is best een hele kunst. Wij zijn al 50 jaar kozijnenmakers en weten historische stijlen en hedendaagse eisen te combineren binnen één kozijn. Met als uitgangspunt de wensen van de opdrachtgever, het beeld dat men voor ogen heeft en een topkwaliteit. Dat bewijzen wij in monumentale steden als Amsterdam, Haarlem, Den Haag en Utrecht, alsmede in karakteristieke projecten in met name de westelijke provincies. Details die je daar in deuren, kozijnen en gootlijsten van gebouwen ziet, kunnen wij een nieuw leven geven. Zonder leeg te lopen op de kosten, omdat wij handwerk minimaliseren en industriële productie maximaliseren. Met ons antwoord dat hout snijdt, blijft restauratie en renovatie leuk en aantrekkelijk.”

Beeldbepalende kozijnen voor de renovatie van het Justus van Effencomplex in Rotterdam (1922), een huizenblok met een verhoogde straat, de eerste galerij van Nederland.


Variaties op drie thema’s

Timmerfabriek Bluemink heeft voor de renovatiesector drie stijlen benoemd waarbinnen allerlei variaties mogelijk zijn:

  • Rembrandt, vanaf circa 1700, met onder andere kozijnen en deuren met de kenmerkende kleine raampjes.
  • Landelijk, de periode van circa 1850-1950, met romantisch ogende kozijnen in allerlei (gebogen) vormen, compleet met bijpassende luiken.
  • Oud-Amsterdam, de periode rond 1900 en later, toen de kozijnen groter werden omdat er meer licht binnen mocht komen.

Jan van Selm: “Met deze drie stijlen kunnen wij de kozijnen van 9 van de 10 monumentale of karakteristieke panden namaken. Als het maar van hout is. Het liefst op een industriële manier, want daar heeft de opdrachtgever, architect en aannemer het meeste aan.”