De Binck in Den Haag: van werken naar wonen

Artikel delen

Het gebouwencomplex van drukkerij SDU aan de Binckhorstlaan in Den Haag, dat in 2003 is ontworpen door Hans Goverde van Kraaijvanger Architects, wordt volledig omgebouwd. Nu gaat transformatieontwikkelaar Binck Zuid met onder andere Kraaijvanger Architects dit gebied transformeren van een plek om te werken naar een plek om te wonen. Het resultaat: Binck Eiland.

Binck Eiland bestaat uit De Binck, Binck Plaats en natuurlijk Binck Kade. De transformatie van het eerste deelplan De Binck is inmiddels afgerond en de appartementen zijn dit voorjaar opgeleverd. De woningen aan de Binck Plaats zijn op dit moment in verkoop. De verkoop van de appartementen van Binck Kade is inmiddels in volle gang. Als alles volgens planning verloopt, kan de aannemer eind 2019 starten met de bouw.

Kraaijvanger kreeg de opdracht om de voormalige huisvesting van de Staatsdrukkerij (SDU) te transformeren. Het oorspronkelijke kantoorgebouw met productiehallen is door inventief ontwerp getransformeerd tot een woongebouw met een variatie in grootte en type woningen. Toevoegingen als balkons en een opbouw in de vorm van de ‘Duikplank’ versterken het karakter van de woontoren tot een icoon voor Binck Avenue.

Van drukkerij naar markant woongebouw

De oude drukkerijhallen zijn ontmanteld. De onderdelen worden circulair hergebruikt tot museum in Barneveld. De hallen maken nu plaats voor 150 nieuwe woningen rondom een groene binnentuin. Hieronder verscholen ligt de parkeergarage. De woningen worden op de bestaande dikke vloer van de hallen gebouwd. Het hergebruik van de vloer als fundering voor de woningen voorkomt onnodige sloop en het bespaart kostbare grondstoffen. Circulariteit is een hoofdthema in het creëren van deze woonbuurt. Een thema dat aansluit bij markante gebouwen zoals de nabijgelegen Caballero fabriek: een ‘hotspot’ met bedrijfjes en horeca.

Het kantoorgebouw liet een transformatie naar woningen goed toe en bood een geweldige kans om materialen te hergebruiken. De Binck is een gebouw met zeventig bijzondere en duurzame woningen waarvan de bovenste appartementen straks een geweldig uitzicht over Den Haag hebben. En daarmee wordt het pand de blikvanger van de wijk. Letterlijk een hoofdentree en landmark aan het water. Door de plint van het gebouw van publieke functies te voorzien ontstaat een soort generator die levendigheid en comfort als energie levert. Met bovenop het gebouw een spectaculaire uitkragende witte uitkijkpost als een nieuw architectonisch statement.

Sleutelprojecten

Voormalig bedrijventerrein de Binckhorst te Den Haag is één van de sleutelprojecten van de vier grote steden (G4) uit het Grotestedenbeleid. Die heeft als doel het wonen, werken en leven in de grote steden te verbeteren door de stad te blijven intensiveren, vernieuwen en te transformeren.


Slimme ramen

Geld besparen en tegelijkertijd milieubewust bezig zijn: de toekomstige bewoners van Binck Kade gaan dat straks meemaken. De appartementen worden namelijk voorzien van intelligente en energie-efficiënte ramen: SmartWindow.

Deze bijzondere ramen hebben een speciale raamomlijsting waarmee bewoners hun mobiele apparaten zoals laptop, smartphone en tablet kunnen opladen. Daarnaast kunnen de sensoren in het raam gekoppeld worden aan een slimme thermostaat en is er speciale zonwering geïntegreerd die met veel zon automatisch gesloten wordt. Ook registreren de sensoren veranderingen in de buitentemperatuur en -licht, om de binnentemperatuur in de woning te reguleren. Als de temperatuur in het appartement stijgt, wordt vanzelf het ventilatiesysteem aangezet en blijft de lucht kwaliteit optimaal. Zo kan er tot 15% aan energie bespaard worden.