Slimme samenwerking leidt tot circulair onderhoud in Utrecht

Artikel delen

Samen kun je het verschil maken. Zeker als het gaat om duurzaam – en dan in het bijzonder circulair – werken. Stiho, Wits Vastgoedonderhoud Utrecht en Mitros hebben de afgelopen jaren de handen ineengeslagen. In verschillende wooncomplexen is bij onderhoudswerkzaamheden gebruik gemaakt van eerder gebruikt bouwmateriaal.

De geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten. Daarna worden ze opnieuw geprofileerd.

De geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten. Daarna worden ze opnieuw geprofileerd.

Auteur: Astrid Bijl

Jacob van den Essenburg, directeur-eigenaar van Wits Utrecht, en Ron Sierink, inkoper bij Mitros, vertellen over de samenwerking. Van den Essenburg: “In juni 2017 zijn wij, samen met vier andere vastgoedonderhoudsbedrijven, geselecteerd als partner om het cyclisch periodiek onderhoud voor Mitros uit te gaan voeren. Vorig jaar is het onderhoud bij negen complexen uit- gevoerd. Bij een van de complexen moesten delen van kozijnen worden vervangen. Het ging om het complex Vechtdijk, dat bestaat uit zes woningen. Door de kleinschaligheid is dat een ideale pilot om circulair hout toe te passen. We willen graag opschalen, maar daar zijn meer grondstoffen voor nodig en dan moet er dus meer geoogst worden. Wat ons betreft is dat de toekomst.”

Het hout dat Wits heeft gebruikt, is afkomstig uit een gebouw van woningcorporatie De Alliantie in Hilversum. Stiho’s partner New Horizon Urban Mining heeft deze uit dit pand geoogst.

Duurzame keten

Sierink: “Duurzaamheid is een breed begrip. Bij Mitros denken we bij duurzaamheid vaak aan ontwikkelingen op het vlak van energie. We verduurzamen onze woningen waar het kan. Maar duurzaamheid gaat verder. Het gaat ook over hoe en wat je inkoopt, het gaat om meer dan prijs en prijs- kwaliteit. Ook lokale ambities spelen een rol. Voor ons zijn de gemeente Utrecht en de gemeente Nieuwegein belangrijke stakeholders. Wij vinden dat we moeten kijken hoe we duurzaam kunnen handelen vanuit onze positie in de keten tussen gemeente, ons vastgoed en leveranciers. Een project als dit, waarin circulair hout wordtgebruikt voor deelvervanging, is fantastisch. Maar we willen meer en maken steeds vaker projectoverschrijdende afspraken over duurzaamheid. Een project als Vechtdijk prikkelt innovatie in de brede zin van het woord.”

Ook delen van kozijnen en deurposten kunnen ter plekke worden verbeterd. Een voormalig kozijn wordt hier op maat gezaagd en als nieuw ingebracht.

Materialen geoogst

Het hout dat Wits heeft gebruikt is afkomstig uit een gebouw van woning- corporatie De Alliantie in Hilversum. Stiho’s partner New Horizon Urban Mining, die materialen uit gebouwen oogst in plaats van sloopt, heeft uit dit gebouw kozijnen gehaald die anders als afval zouden eindigen. Stiho heeft dit kozijnhout teruggezaagd, waarna Wits het kon verwerken.

Stichting Bouwloods

Van den Essenburg: “Op de werkvloer merk je er niks van dat het circulair hout is. De uitdaging zat ‘m in andere zaken. De geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten, maar er zit nog een verflaag op en bevestigingsmateriaal. Samen met Stiho zochten we daarvoor een oplossing en die vonden we bij Stichting Bouwloods. Zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen hebben het hout ontdaan van de verflagen en er zo ‘nieuw’ hout van gemaakt. Het is weliswaar al 40 jaar oud, maar kan worden toegepast als nieuw.”
Profileren doet Wits wel zelf. “Kijk, lengtes van 5 meter zijn er niet, maar lengtes van 2,20 meter en 2,50 meter die heel goed toepasbaar zijn voor raamhout of deelvervanging, zijn er gewoon. Het mooie vind ik dat het hout 100% circulair is, maar door de samenwerking met Bouwloods ook 100% sociaal.”

De geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten. Bij Stichting Bouwloods worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verflagen en bevestigingsmaterialen verwijderd. “Het hout is 100% circulair, maar door de samenwerking met Bouwloods ook 100% sociaal.”

“Innovatie begint met verbazing”

Sierink: “In de crisis hebben we de waarde van onze woningen herontdekt. Als het kan, dan renoveren we. Maar soms zijn panden niet meer geschikt en moeten ze wel gesloopt worden. Wat ik altijd raar heb gevonden in de bouwkolom, is dat je voor sloop moet betalen. Innovatie begint vaak met verbazing, dan ontstaan er initiatieven. Nu we sommige complexen gaan slopen om er nieuwbouw voor terug te plaatsen, kijken we samen met New Horizon Urban Mining of er nog materialen in onze slooppanden zitten die we kunnen hergebruiken. Samen met partners kun je innovaties doorvoeren. Bij deze samenwerking voel ik me thuis. En dat circulair (te) duur zou zijn? Het is niet duurder dan nieuw hout. Oók daarom is circulair hout aantrekkelijk.”

Basis voor opschalen

Van den Essenburg: “Ik ben er trots op dat je vanuit een idee een product of dienst kunt ontwikkelen. Dat kost tijd, maar als je het kunt toepassen, dan is dat mooi. Dat is de basis om te gaan opschalen. De vraag in de markt is er, de uitdaging is nu om de juiste volumes te krijgen. En het zou mooi zijn als materiaal beschikbaar komt op relatief korte termijn. Ik denk in dat geval aan verschillende hubs door het hele land waar materialen worden opgeslagen en waar bedrijven als de onze circulaire bouwmaterialen kunnen ophalen.”

Meer info: www.stiho.nl.