Mooiland wil huurwoningen in voormalig klooster in Ravenstein

Artikel delen

Woningcorporatie Mooiland uit Ede zet de plannen voor de herbestemming van het Klooster Huize Nazareth in Ravenstein door. Het klooster wordt omgebouwd tot een bijzonder wooncomplex met 18 sociale huurappartementen, voor zowel jong als oud. De appartementen variëren van een studio tot een driekamerappartement, waarbij de huurprijs tussen de 500 en 720 euro ligt. In de zomer van 2020 wordt begonnen met de werkzaamheden.

Foto: Nexit Architecten

Daarmee komt een jarenlange discussie over de herbestemming van het voormalige klooster eindelijk ten einde. Al in 2006 had Mooilands voorganger Stichting Maasland het plan gevat om van het klooster appartementen te maken, maar ze kreeg destijds de financiering niet rond om het daarna tevergeefs in de verkoop te zetten.
De afgelopen jaren heeft de woningcorporatie hard gewerkt aan het doorzetten van het plan voor de herbestemming van het voormalige klooster. Verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd (bodemonderzoek, explosievenonderzoek, archeologisch onderzoek, flora/faunaonderzoek), er zijn gesprekken gevoerd met de monumenten- en welstandskamer van de gemeente Oss en een landschapsarchitect werkte aan een plan voor de kloostertuin. “Er is lang gewacht op duidelijkheid. Helaas was en is de puzzel niet eenvoudig. Daarom zijn we blij en trots dat er nu een plan ligt dat we willen uitvoeren. Het klooster krijgt hiermee een mooie functie, met aandacht voor de historische details van het pand,” vertelt Maurice van Nistelrooij, projectontwikkelaar bij Mooiland.

Mooiland werkt de plannen nu samen met betrokken architect en aannemer uit. “Het bouwteam heeft hard gewerkt aan een praktisch en duurzaam plan, met daarbij aandacht en respect voor de monumentale waarde van het complex”, aldus Bart Kivits, directeur vastgoed. In het tot stand komen van het huidig plan is de gemeente Oss betrokken. Bart Kivits: ”Ook de gemeente is blij met het voornemen van Mooiland om sociale huurwoningen in het klooster te realiseren. De komende tijd zetten we onze constructieve samenwerking voort en maken we afspraken met elkaar om tot realisatie van het plan te komen.”

Begin dit jaar organiseert Mooiland een besloten informatieavond voor direct omwonenden. Het plan wordt daarin uitgebreid toegelicht. In een later stadium worden de plannen ook gedeeld met overige geïnteresseerden.