Transformatie Estel Residence wint Architectuurprijs Nijmegen 2019

Artikel delen

De bijzondere transformatie van Estel Residence waarbij een jaren 70 kantoorgebouw is omgebouwd tot een bijzonder appartementencomplex, heeft de Architectuurprijs Nijmegen 2019 van de vakjury gewonnen. Het CPO (Collectief Particuliere Opdrachtgeverschap) project De Getijden sleepte de Duurzaamheidsprijs in de wacht en De Bastei nam de Publieksprijs mee naar huis.

De Architectuurprijs Nijmegen is een terugkerende prijs die wordt georganiseerd door het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) in opdracht van de gemeente Nijmegen. Met deze waardering voor hoogwaardige stedelijke ontwikkeling willen de partijen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de architectuur in Nijmegen, bewoners van de stad betrekken bij hun leefomgeving en aan architecten, bouwers, woningcorporaties, bestuurders en bewoners een discussie- en ontmoetingsplatform bieden.

Na uitgebreid overleg kwam de jury tot een selectie van drie projecten: de herontwikkeling van het Framycomplex door Flow Architecten, De Bastei door van Roosmalen van Gessel architecten en Estel Residence door Teake Bouma architectuur/stedenbouw. Alle drie voegen duidelijk waarde aan de stad toe. Echter, waar de jury enkele architectonische beslissingen bij De Bastei en de herontwikkeling van het Framycomplex discutabel vond, waren de juryleden unaniem lovend over de tot in detail uitgevoerde transformatie van het kantoorpand Estel naar het huidige appartementencomplex. Ook opdrachtgever Fiduvast kreeg complimenten: kwaliteit ging hier duidelijk boven kwantiteit.

Niet eerder stemden zoveel mensen op de Publieksprijs, bijna 3000 keer werd het stemformulier ingevuld. Met een ruime meerderheid was De Bastei de grote winnaar. Vooral het respect voor de Nijmeegse geschiedenis, haar omgeving en de creatieve wijze waarop architecten van Roosmalen van Gessel omgingen met de opgravingen, werden gewaardeerd. ‘Een cadeau voor de stad’ zo stelde zowel de jury als één van de stemmers.