Oog (én oor) voor contactgeluid bij appartementen

Artikel delen

Gebouwen worden getransformeerd tot appartementen, huurwoningen worden verduurzaamd, winkelcentra met bovenliggende woningen krijgen een metamorfose. In al die gevallen moet er aandacht zijn voor de problematiek van contactgeluid. Duofor biedt met Recanor een doeltreffende eenlaags oplossing voor het maken van geluidsisolerende zwevende vloeren op beton en wel in comfort+ klasse K1 voor luxe appartementen.

Recanor wordt ingezet bij (renovatie)projecten waar partijen meer willen bereiken dan de eisen van het Bouwbesluit. Eddie Pieters, directeur-eigenaar van Duofor: “Kijk je alleen naar die eisen, dan hoor je een persoon elders op harde vloerbedekking lopen en hoor je het schuiven van de stoelen. Daarom is het belangrijk dat wordt gekeken naar comfort+. Je moet vooraf – samen met ons – berekenen welk prestatieniveau je wilt halen, niet hoeveel je verbetert. Hoe slechter de basisvloer, hoe sneller je een ‘prachtige’ verbetering kunt halen. Pas op als alleen over verbetering wordt gesproken. Haal je 15 dB verbetering, maar zat de vloer op een startniveau van -10 dB, dan heb je nog steeds een zeer mager eindresultaat. Wij willen met ons product die eindwaarde van comfort+ bereiken. Zowel bij die slechte bestaande vloer in sociale huurwoningen uit een jaren 60/70 complex als bij die appartementen boven de winkel waar een fraaie nieuwe tegelvloer wordt gelegd. Zorg dat het contactgeluid niet doorwerkt naar de bovengelegen appartementen!”

Recanor contactgeluidisolatie biedt vele voordelen. Doordat het polypropyleen vormvast/herstellend is, kan het materiaal tijdens de verwerking worden belopen, zonder dat de veereigenschappen beschadigen. Daarnaast is het product door de aangebrachte viltwapening scheurvast, ook bij het leggen van een eventuele krimpwapening. De mat kan eenvoudig op de ondervloer worden uitgerold en materiaal-beschermende maatregelen zoals folies of beschermende lopers zijn niet nodig. De zandcement dekvloer kan er direct op. De dunne laag van 7 mm polypropyleen maakt het mogelijk om met een totaalopbouw van slechts 50 mm te voldoen aan de eisen van comfort+. Pieters: “Er zijn diverse foam- en rubberproducten in de strijd tegen contactgeluid. Dan heb je het over bedragen van circa 10 euro per vierkante meter. Terwijl ons product Recanor slechts de helft kost. Dat is serieus geld voor een opdrachtgever.”

Duofor – Recanor
www.duofor.nl

Alles over de sector als eerste in jouw mailbox?

Abonneer je op de gratis RenovatieTotaal nieuwsbrief.