Remontabel bouwen en renoveren met plug-and-play houten kozijn

Artikel delen

Woningbouwcorporaties en ook andere grote opdrachtgevers houden steeds meer rekening met circulariteit en duurzaamheid. Dat is ook niet verwonderlijk, als je kijkt naar de visies en missies van de meeste woningbouwcorporaties maar ook institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Van de Vin heeft met haar vinEasyfit concept circulariteit nog een stap dichterbij gebracht, omdat dit plug-and-play houten kozijn met een kliksysteem in en uit te bouwen is. Demontabel en remontabel dus, voor renovatie én nieuwbouw.

van de Vin op lokatie

Paradoxaal genoeg leidt de sterke duurzaamheidstrend nog steeds niet altijd tot de toepassing van houten kozijnen, ondanks het feit dat daarmee direct een eerlijk en puur biobased materiaal wordt toegepast. Ook op aspecten als CO2-belasting en LCA scoort hout ongeëvenaard gunstig in vergelijking met andere materialen. In die zin is het dan ook vreemd om een gebouw duurzaam te noemen als er geen houten kozijnen inzitten.

Een normaal onderhouden houten kozijn gaat gemakkelijk 50 jaar mee. Bovendien kan een houten kozijn, na bijvoorbeeld een mechanische beschadiging, gemakkelijk gerepareerd worden. Moderne en milieuvriendelijke lakken die bij een houten kozijn steeds vaker fabrieksmatig worden aangebracht, kennen een gebruikelijke schilderinterval van 10 jaar. En daarna schilderen, biedt ook meteen een kans om het uiterlijk van de woning of het gebouw relatief kostengunstig aan te passen aan de tijd, bijvoorbeeld met een andere kleur of glansgraad.

Van de Vin
www.vandevin.nl