Deerns adviseur bouwfysica renovatie Boijmans Van Beuningen

Artikel delen

Deerns en ZRi zijn door de gemeente Rotterdam geselecteerd als adviesteam voor de bouwfysische aspecten van de renovatie van het Museum Boijmans Van Beuningen (MBVB). Het advies richt zich op de maatregelen die nodig zijn om in het rijksmonument een museumklimaat mogelijk te maken, op hoe de daglichttoetreding in het museum (een daglichtmuseum) beheerst kan worden en op hoe we een goede ruimteakoestiek realiseren. De gemeente Rotterdam heeft ervoor gekozen om niet alleen groot onderhoud aan het museum uit te voeren, maar de ambities uit te breiden naar een verduurzaamd en toekomstbestendig museum.


De museale collectie stelt strenge eisen aan de relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Om een museumklimaat te realiseren in het monument, moet het gebouw verantwoord geïsoleerd worden. Isoleren is ook nodig voor de benodigde energiebesparing en om de exploitatielasten te beperken. Om mogelijke kleurschade aan de museale collectie zo beperkt mogelijk te houden en tegelijkertijd een goed zicht op de kunstwerken te houden voor bezoekers, wordt een plan gemaakt over de daglichttoetreding. Het advies over het akoestisch comfort gaat vooral in op de verstaanbaarheid van gidsen tijdens rondleidingen in het museum.

Deerns werd door de gemeente ook benoemd als adviseur voor de museale verlichting voor de renovatie van MBVB. Deerns ondersteunt de komende jaren het ontwerpteam onder leiding van Mecanoo Architecten bij het lichtontwerp, zowel op gebouwniveau als voor de museale objectaanlichting.