DAKkan: inspirerend dakenfestival in Antwerpen

Artikel delen

Van vrijdag 18 t/m zondag 20 september organiseert de stad Antwerpen het dakenfestival DAKkan. Bezoekers ontdekken een 35-tal bijzondere daken van zowel publieke als private eigenaren. Inclusief kennissessies en inspiratie.

DAKkan, het hoogste festival van Antwerpen

Antwerpen telt 3000 voetbalvelden of 1,5 miljoen vierkante meter aan onbenutte platte daken. In tijden van klimaatopwarming bieden ze nieuwe opportuniteiten. Ook tijdens de coronacrisis ontdekten heel wat Antwerpenaars de meerwaarde van een groene buitenruimte op het dak. Wereldwijd gaan steden aan de slag met hun daken omdat ze bijdragen tot klimaatrobuustheid (vergroening, wateropvang, alternatieve energie of voedselproductie), of omdat ze nieuwe kwalitatieve publieke ruimte bieden aan een stijgende bevolking.

Antwerpen blijft daarbij niet achter en onderzoekt ook de mogelijkheden. Om dit alles in de kijker te zetten vindt voor de tweede keer het dakenfestival DAKkan plaats op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 september. Voor de realisatie van ‘het hoogste festival van ’t stad’ werken de districten Antwerpen, Berchem, Borgerhout, Deurne, Hoboken, Merksem en Wilrijk samen met het EcoHuis en tal van partners.

Schepen voor leefmilieu Tom Meeuws: “Het DAKkan festival kan niet op een beter moment plaatsvinden. Heel wat Antwerpenaars hebben de afgelopen maanden eigen groene buitenruimte gemist. Velen gingen op zoek naar creatieve oplossingen, maar wisten niet goed naar waar te kijken. Duizenden Antwerpse daken zijn vandaag letterlijk braakliggend terrein en hebben een ongelofelijk groen potentieel. Kleine slimme ingrepen kunnen soms al een wereld van verschil maken. Laat deze editie daarom extra inspirerend zijn!”

Programma en tickets

Het driedaagse festival DAKkan pakt uit met een uitgebreid en veilig programma. Op ongeveer 35 daken kunnen bezoekers coronaproof genieten van ongeziene skylines en vergezichten. Op grote hoogtes kunnen ze een brede waaier aan cultuur beleven. Het programma biedt een mix van betalende en gratis activiteiten, voor jong en oud. De meeste activiteiten zijn op reservatie, sommige zijn vrij toegankelijk. De online-ticketverkoop voor betalende en te reserveren activiteiten start op 1 september.

Een greep uit het aanbod: groendakbezoeken, theater van Johan Petit, Pianomarathon, een luisterperformance van Maud Vanhauwaert, muziek van Thomas de Prins en orkest, MC battle met stadsdichter Seckou, hedendaagse dans, gegidste tours, optreden van Virago vrouwenorkest, cocktailbars, kinderworkshops, kindertheater, brunch, workshops voor volwassenen, migratieverhalen …

“De Covid-19 pandemie zorgde ervoor dat heel wat kunstenaars hun podiumkansen de laatste maanden in rook zagen opgaan. Ook onze inwoners konden lang niet genieten van het prachtige aanbod dat Antwerpen rijk is. Met dit stadsfestival gebruiken we de vaak onbenutte oppervlaktes om cultuur opnieuw dicht bij onze inwoners te brengen. In de openlucht en met een prachtig uitzicht kunnen onze inwoners op een veilige manier opnieuw samen genieten van theater, concerten, kinderactiviteiten of andere culturele initiatieven”, verduidelijkt schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud.

Het volledige programma en ticketverkoop zijn terug te vinden op www.DAKkan.be. Er zijn steeds wijzigingen mogelijk omwille van eventuele nieuwe coronamaatregelen.

Vrijdag: kennisdag voor professionals

Tijdens DAKkan is er op vrijdagmiddag de jaarlijkse kennisdag klimaatrobuuste daken voor professionals, beleidsmakers en ondernemers uit de groensector. Daken hebben een enorm potentieel om de stad klimaatrobuust en toekomstbestendig te maken. Zo kunnen ze aangewend worden voor vergroening, slimme watersystemen, zonnepanelen, of een combinatie hiervan. Door dit op grotere schaal te voorzien in de stad, kan er gewerkt worden aan overstromingsveiligheid, hittecomfort of droogte. De voorbije twee jaar werd in Antwerpen een Stadslab2050-traject opgezet om nieuwe kennis op te bouwen op maat van diverse types gebouwen.

Voorbeeldcases, zoals het gloednieuwe klimaatrobuuste dak van basis- en secundaire school Hibernia, worden uitgebreid besproken tijdens de kennisdag. Verder bezoeken de deelnemers interessante groendaken in de stad. Ook deelt Laura Gatti, huisarboriste van Stefano Boeri, haar ervaring met het ambitieus beplanten van daken en gevels op gebouwen en toont ze aan hoe ze die ervaring voor het Antwerpse Palazzo Verde op Nieuw Zuid aanwendt.