Oud & Nieuw

Artikel delen

Rietveldkerk Uithoorn

De Rietveldkerk in Uithoorn moest in de nieuwe jaren 60 wijk de hoeksteen worden van de omgeving. De naam, de Hoeksteen, is eveneens een verwijzing naar de betekenis van de kerk voor de gemeente. BOEi en het Verschil BV gaan het sobere gebouw van de bekende architect en ontwerper Rietveld restaureren en herbestemmen.

De Rietveldkerk in Uithoorn is een van de twee kerken die Gerrit Thomas Rietveld ontworpen heeft. Hij kreeg in 1961 de opdracht van de Hervormde gemeente Uithoorn om een kerkelijk centrum te bouwen. Rietveld wilde geen gebruikelijke kerk maken en het kerkbestuur stond hierachter. Ze wilden graag een kerk die de aandacht trok van stedenbouwers, architecten en bestuurders uit alle hoeken van de wereld. Het resultaat is een rechthoekig gebouw in de stijl van het nieuwe bouwen dat door de weerspiegeling in de omliggende vijver de illusie van een kubus creƫert. In 1984 werd het gebouw verkocht aan de gemeente Uithoorn. Die het inrichtte als bibliotheek en theater.

De bibliotheek heeft het pand eind 2016 verlaten en sindsdien wacht het gebouw op een nieuwe bestemming. BOEI werkt samen met Het Verschil B.V. aan de herbestemming. In 2017 is de koopovereenkomst met de gemeente gesloten. Per 8 januari 2020 is bar/restaurant GERRIT geopend. Hier kun je aankloppen voor bier- of wijnproeverijen, maar ook voor workshops over bierbrouwen. De beoogde herbestemming van de rest va het gebouw bestaat uit een kantoorruimte en een theaterzaal.

Bron: BOEi

RenovatieTotaal