Drones en kunstmatige intelligentie voor versnellen verduurzaming in Diemen

Artikel delen

In opdracht van Rochdale gaat BAM Wonen 111 woningen in de wijk Spoorzicht in Diemen verduurzamen. De technische opname van deze woningen gebeurt op een innovatieve manier, met een geavanceerde drone. Hoe meer met behulp van drones kan worden geïnspecteerd, hoe sneller en betrouwbaarder voor opdrachtgevers kan worden gecalculeerd wat een renovatie gaat kosten en hoe lang deze gaat duren.

Voor de start van een woningrenovatie of -verduurzaming moet in kaart gebracht worden in welke staat de woning verkeert. De inzet van innovatieve dronetechnologie en kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat in de voorbereidingsfase van een verduurzamingsproject een maand tijdwinst geboekt kan worden. De opnames hoeven niet meer handmatig en door verschillende partijen gedaan te worden. Ook hoeven bewoners niet meer thuis te zijn en is vooraf nauwkeuriger te bepalen wat een renovatie gaat kosten. Erik van Bergeijk, hoofd Innovatie & Technisch beleid van Rochdale: “Sneller, preciezer en minder gedoe voor onze huurders. Deze technologische ontwikkeling is zeer veelbelovend”.
Door het lokaliseren van schades en gebreken, zoals scheurvorming en kapotte dakpannen, met een drone te doen, kunnen in plaats van 9 maar liefst 51 woningen per dag gescand worden. Eigenaar Droneview, Rahul Westerhoff: “Wat mensen met het oog zien, kun je de computer ook leren herkennen. Deze algoritmes passen we toe bij het opmerken van schades. Door deze automatisering verloopt de inspectie van woningen een stuk sneller.”