Producentenstichtingen willen meer lampen en armaturen inzamelen

Artikel delen

Aangejaagd door gericht overheidsbeleid is er op dit moment sprake van een ledtransitie op de kantorenmarkt. Binnen nu en enkele jaren moeten alle kantoren en utiliteitsgebouwen zijn voorzien van ledverlichting. Bij die grootschalige renovatie komen grote hoeveelheden tl-buizen en armaturen vrij. Die zijn door de Europese wetgever aangemerkt als ‘e-waste’ en moeten dus apart ingezameld en verwerkt worden. De producentenstichting LightRec heeft daarvoor een inzamelsysteem opgezet dat wordt uitgevoerd door Wecycle, de non-profitorganisatie die namens meerdere producentenorganisaties de inzameling en recycling regelt van afgedankte apparaten, energiezuinige lampen en armaturen.

Bij deze sloopwerkzaamheden zijn verschillende armaturen gestapeld en klaar voor recycling

Helaas maken nog niet alle bij kantoorrenovatie betrokken bouw- en installatiebedrijven gebruik van dit inzamelsysteem. Met name tl-armaturen worden nog vaak als oudijzer gezien, waardoor ze – soms met lampen en al – in de sloop- of oud ijzerbak verdwijnen. Om die reden onderzoekt LightRec nu de mogelijkheid om nieuwe afspraken te maken met de bouw- en installatiesector, in combinatie met een aantrekkelijk pakket aan incentives. Hoewel nog niet duidelijk is hoe een en ander precies vorm gaat krijgen, is de verwachting dat dit de inzamelresultaten van lampen en armaturen uit de professionele sector zal verbeteren.

Tot die tijd kunnen bouw- en installatiebedrijven overigens heel makkelijk gebruik maken van de dienstverlening van Wecycle. Bij grotere projecten plaatst Wecycle op verzoek inzamelcontainers op de bouwplaats, maar zelf inleveren bij een (technische) groothandel of ander Wecycle-inleverpunt kan ook. Ook voor veilige opslagmiddelen kan contact worden opgenomen met Wecycle (www.wecycle.nl). Tot slot: bij twijfel of bepaalde lampen wel of niet onder de inzamelplicht vallen, op www.lightrec.nl staat een handig overzicht.