Onderdakfolie bepalend voor succes dakrenovatie

Artikel delen

Vrijwel alle daken op gebouwen van vóór de jaren tachtig zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Eén voordeel: dankzij de open structuur van een niet geïsoleerd dak kan waterdamp ongehinderd het gebouw verlaten. Nadelen zijn echter dat regen en wind makkelijk het gebouw binnenkomen en dat de isolerende werking van het dak vrijwel nihil is, iets dat de energieprestatie van het gebouw negatief beïnvloedt. Reden voor veel gebouweigenaren om over te gaan tot isolatie en renovatie van deze daken om een gewenst energielabel te verkrijgen. Wordt daarbij het bestaande dakbeschot behouden of wordt gekozen voor een nieuw traditioneel dak zonder prefab dakpanelen? Let dan goed op de juiste toepassing van onderdakfolie. Dit is één van de daksysteemcomponenten die belangrijk is voor een goed functionerend hellend dak dat zowel een vochtwerende als dampremmende werking moet hebben.

tekening met doorlaat

Vochthuishouding moet goed werken

Bij renovatie en isolatie van het dak verandert de bouwfysische structuur van het gehele gebouw. De vochthuishouding kan daardoor ernstig verstoord worden. Vocht moet niet alleen buiten de constructie blijven, maar in het gebouw aanwezig vocht moet ook naar buiten kunnen voordat het gaat condenseren. Per dag produceert ieder mens zo’n twaalf liter waterdamp door te wassen, te poetsen en simpelweg te ademen. En die damp moet natuurlijk een uitweg kunnen vinden. Onderdakfolie speelt een belangrijke rol om vocht gebalanceerd het gebouw te laten verlaten.

rol

Koude zijde

Onderdakfolie die aan de buitenzijde van het dak (de ‘koude’ zijde) wordt aangebracht voorkomt dat vocht de dakconstructie kan binnendringen en zorgt voor extra winddichtheid. Belangrijk is dat de gekozen folie optimaal dampdoorlatend is. Vocht kan hierdoor het gebouw uit. Op de folie worden de tengels, panlatten en dakpannen aangebracht. Voor toepassing bij kilkepers, boven dakdoorbrekingen en op plaatsen waar extra waterkering noodzakelijk is, zijn speciale folies ontwikkeld die extra bescherming bieden. Tijdens renovatiewerkzaamheden kan de onderdakfolie bovendien uitstekend als tijdelijke waterkering worden ingezet.

Warme zijde

Onderdakfolie die veelal bij na-isolatie aan de binnenzijde van het dak (de ‘warme’ zijde) wordt aangebracht dient dampremmend of dampdicht te zijn. Dit voorkomt dat de waterdamp de dakconstructie binnendringt, condenseert en daarmee vocht veroorzaakt in de constructie. Een natte isolatielaag verliest zijn isolerende werking waardoor er houtrot en schimmels kunnen ontstaan. Dit kan tevens een ongezond binnenklimaat veroorzaken.

rol

Het hellend dak is een systeem

Volgens Daan de Mooij, Productmanager Roof System Components, Solar, Insulation and Special products bij BMI Nederland, bestaat een dak niet uit een verzameling losse componenten maar is het een nauw samenwerkend systeem. Een onderdakfolie dient dan ook altijd gecombineerd te worden met de juiste ontluchtingscomponenten en andere op elkaar afgestemde daksysteemcomponenten. Deze zorgen samen voor een optimaal functionerend hellend dak.

Divoroll en Vaporoll dakfolies van BMI Monier

BMI Monier heeft vanuit deze daksysteem-visie een compleet assortiment innovatieve dakfolies ontwikkeld voor toepassing aan de koude én warme zijde. Divoroll, voor de buitenzijde van het dak, en Vaporoll voor toepassing aan de binnenzijde. Het totale assortiment omvat Divoroll Maximum+ 2S, Divoroll Top RU, Divoroll Elite 2S, Divoroll Universal 2S en Vaporoll Vapotech 25. Divoroll Top RU is speciaal ontwikkeld voor toepassing bij het Monier Low Pitch System (al toepasbaar vanaf een dakhelling van 7 graden). Deze folies zijn in huis ontworpen, worden in eigen fabrieken geproduceerd en zijn voorzien van het CE-keurmerk. Voor daken die met de daksysteemcomponenten van BMI Monier worden gebouwd geldt een daksysteemgarantie van vijftien jaar. Dit geldt dus ook voor een gerenoveerd dak, waarbij in combinatie met de juiste componenten één van deze folies wordt toegepast.

Advies voor de juiste folie

De keuze voor de juiste folie én de juiste verwerking vraagt om specialistische kennis. Voor eventuele vragen op dit gebied is de afdeling Dakservice van BMI Monier dagelijks bereikbaar. De specialisten van Dakservice kunnen u alles over daksystemen vertellen. U hebt daarmee één aanspreekpunt voor alle daksysteemcomponenten en krijgt geïntegreerde adviezen. Zij kunnen u ook informeren over de 15-jarige Daksysteemgarantie. U kunt contact opnemen met de afdeling Dakservice via dakservice@bmigroup.com of via telefoonnummer 0348 – 47 65 30.
Meer informatie over de onderdakfolies van BMI Monier vindt u op: https://www.monier.nl/producten/daksysteemcomponenten/onderdakfolies