‘Bouwbedrijven kunnen nog aantrekkelijker worden voor millennials en generatie Z’

Artikel delen

Millennials en generatie Z verlangen van bouwbedrijven dat ze waarden-gedreven ondernemen, maar niet elk bouwbedrijf is zich hier bewust van. Dat stelt Lajos Walbeek, oprichter van Brickton. Hij legt uit hoe bedrijven succesvol op deze behoefte inspelen, zodat ze aantrekkelijker worden voor jong bouwtalent én voor opdrachtgevers en stakeholders.

Brickton spreekt als opleider van de bouw veel jong bouwtalent. Walbeek: “Werk is voor millennials en generatie Z meer dan een loonstrookje. Ze zien werk als een verlengde van hun identiteit en zoeken zingeving in hun werkzaamheden. Ze beoordelen werkgevers op hun rol in duurzaamheid, social return, omgevingsmanagement en de ontwikkelinvestering in hun eigen medewerkers. Bouwbedrijven die inspelen op deze waarden hebben een streepje voor in de war for talent. Deze waarden zijn niet alleen een kans om de wereld te verbeteren, maar verbeteren ook het profiel van bouwbedrijven als werkgever.”

Lajos Walbeek, oprichter van Brickton

Stakeholders kritischer

Het sturen op waarden wordt niet alleen belangrijker bij het vinden en binden van talent, volgens Walbeek hechten ook opdrachtgevers, bewoners en gebruikers van gebouwen en infrastructuur hier steeds meer waarde aan. “Zij zijn steeds kritischer op wat bouwbedrijven doen op het gebied van duurzaamheid, hoe ze omgaan met hun werknemers en welke verantwoordelijkheid ze dragen voor de omgeving. Deze trend wordt aangejaagd door de jongste generaties, die wil weten wat de waarden zijn van een organisatie.”

Deze ontwikkeling is volgens de Brickton-oprichter mede ingegeven door de coronacrisis. “Men stelt zich steeds vaker de vraag: hoe willen we onze economie inrichten? Daardoor wordt er vaker lokaal ingekocht. Ook wordt men zich nog meer bewust van de omgeving. Waar zetten we een ziekenhuis of school neer? Hoe voegt dit bestemmingsplan waarde toe aan de omgeving? Deze vragen worden steeds urgenter gevonden.”

Tips voor waarden-gedreven ondernemen

Niet elk bouwbedrijf blijkt ingericht op deze nieuwe realiteit. “Ik raad bouwbedrijven daarom aan om intern de volgende vragen te stellen en beantwoorden. Wat wil onze organisatie bijdragen? Met en voor wie doen we dat? Op welke manier werken we samen? Wat is onze impact op de wereld? Hoe zorgen we dat die impact zo positief mogelijk is?”

“Bouwbedrijven die ontdekken en vertellen waar ze voor staan, vinden nog beter aansluiting bij (jong) talent, bewoners en andere stakeholders. Dat er steeds kritischer gekeken wordt naar de (maatschappelijke) impact die bouwbedrijven maken hoeft geen slecht nieuws te zijn. Het is ook een kans om nog beter uit te leggen welke positieve impact we als sector hebben. Ik nodig bedrijven in de keten graag uit om dat verhaal te (blijven) vertellen, zodat nog meer mensen in de bouw aan de slag willen”, aldus Walbeek.

Over Brickton

Brickton gelooft in Looped Learning: door voortdurend loops te maken van learning via earning naar returning. Continue leer je, verdien je en geef je kennis door. Het aanbod van Brickton is doordrenkt van een hele specifieke leervisie. Brickton is opgericht door Lajos Walbeek. Walbeek was eerder HR-directeur bij onder meer BAM Bouw en Vastgoed. Zie voor meer info: www.brickton.nl