Met beeldherkenning kwaliteit woningen bepalen

Artikel delen

Woningcorporatie de Alliantie en Spotr.ai hebben de handen ineen geslagen om met beeldherkenning de kwaliteit van huurwoningen in kaart te brengen. Ramen, dakkapellen, scheuren en zonnepanelen worden met verzameld beeldmateriaal geïnspecteerd. Met deze innovatieve manier van werken wordt op afstand bepaald of een woning bijvoorbeeld is verzakt, een schilderbeurt of extra isolatie nodig heeft. Naast de tijdwinst die het oplevert, draagt het bij aan het vertrouwen van de huurder doordat er een actueel beeld ontstaat van de volledige vastgoedportefeuille van de woningcorporatie.

Op afstand bepalen of schilderbeurt nodig is

De Alliantie speelt een belangrijke rol in maatschappelijk opgaves zoals betaalbaar wonen, verduurzaming en circulair gebruik van materialen. Hier zijn strategische investeringen voor nodig. Actueel inzicht in de staat van het vastgoed is een vereiste om de juiste keuzes te maken, want een euro kun je maar één keer uitgeven. In praktijk is het onmogelijk om eerst elke woning te bezoeken voordat de strategie wordt uitgezet.

Maartje Brans, directeur Vastgoedonderhoud bij de Alliantie: “Door de samenwerking met Spotr.ai kunnen we op afstand bepalen welke acties nodig zijn om de kwaliteit van de woning goed te houden. Ze brengen ons vastgoed in kaart met o.a. foto’s van satellieten, vliegtuigen en drones. Zo bekijken we onze woningen ieder jaar digitaal en op afstand”. Het geeft de woningcorporatie antwoord op vragen als; welk huis heeft een schilderbeurt nodig? Waar liggen te veel bladeren in de goot? Welke woningen dreigen te verzakken en waar is de valbeveiliging op het dat wel of niet aanwezig? “We komen in actie als dat noodzakelijk is. Dit voorkomt onnodige locatiebezoeken, onveilige situaties én het verhoogt de informatiegraad voor een goede vastgoedstrategie. Zo zorgen we voor veilige en goed onderhouden woningen voor onze huurders”, aldus Maartje Brans.

Actueel en scherp beeld vastgoed in digitale database

Spotr.ai digitaliseert, verrijkt, analyseert en actualiseert vastgoeddata in een toegankelijke applicatie met Artificial Intelligence. Dirk Huibers, CEO/Cofounder Spotr.ai: “Wij analyseren de vastgoedportefeuille en zoeken daar automatisch de beschikbare foto’s bij via Street view, vliegtuig- en satellietbeelden. Met speciale computer vision modellen vinden we vervolgens elementen en afwijkingen op deze beelden. Zo ontstaat een goed georganiseerde en doorzoekbare database, zonder handwerk”.

Hiermee kan de Alliantie o.a. het verlies aan kennis door uitstroom van medewerkers beter opvangen, werkprocessen verbeteren, de kosten verlagen door precies op het juiste moment onderhoud uit te voeren en de onderhoudsvraag in de toekomst beter voorspellen. Daarnaast helpt het onderhoudspartners en leveranciers bij de voorbereidingen en kun je besluitvorming beter onderbouwen omdat er een scherper beeld is van het vastgoed. Ook dalen onnodige verkeersbewegingen en dus de CO2 uitstoot, wat een belangrijke doelstelling is voor de Alliantie. “Wij zijn dankbaar voor het vertrouwen om samen met de Alliantie dit traject aan te gaan. Twee jaar geleden trapten we af met een kleine pilot voor 10 woningen toen onze organisatie nog slechts vier medewerkers had. Door deze en andere samenwerkingen inspecteren we nu maar liefst 54.000 woningen en zijn we gegroeid naar 34 medewerker”, aldus Dirk Huibers.