Vastgoedprofessionals ontdekken innovatieve inspectietools

Artikel delen

In opdracht van de HAN en het Rijksvastgoedbedrijf organiseerde Savantis op 26 september een bijzondere bijscholing voor vastgoedprofessionals die een Hbo-diploma Vastgoedinspecteur-Adviseur BOEI hebben behaald. Om inschrijving in het SERTUM-register te handhaven volgden deze selecte groep deelnemers een programma waarin ze kennis maakten met de nieuwste technologieën op het gebied van vastgoedinspecties, zoals de robothond Spot en dronesinspecties.

Demonstratie Spot-robot als inspectietool

Henk-Jan Schuurman van Antea Group demonstreerde de Spot-robot en toonde deelnemers hoe innovatieve technologieën kunnen worden ingezet voor inspectiedoeleinden. Na een demonstratie van kregen de deelnemers zelf de kans om de Spot-robot te bedienen. De viervoetige robothond mocht onder besturing van de deelnemers rondsnuffelen op de HAN. Hierdoor konden deelnemers uit de eerste hand ervaren hoe deze nieuwe inspectietool kan bijdragen aan veiligere en efficiëntere inspecties.

“De Spot-robot kan worden uitgerust met diverse gereedschappen en camera’s om zelfstandig inspectiewerk uit te voeren”, legt Robert Sjoers uit, manager Trainingen & Opleidingen bij Savantis. “Denk aan gedetailleerde visuele 360° inspecties, thermische inspecties, tweeling- en 3D CAD-werk, voorspellend onderhoud en fysieke taken met de Spot-arm. Dit vergemakkelijkt vastgoedinspecties op moeilijk bereikbare locaties en draagt zo bij aan nauwkeurigere inspectieresultaten.”

Drone als inspectietool

Drone-inspecties

Naast de kennisoverdracht van de Spot-robot werd ook het gebruik van drones gedemonstreerd. Met passie nam Savantis-trainer en flight Operations Managers Drones bij NS Stations Sep Schetters de deelnemers mee in zijn kennis van het inspecteren van vastgoed met behulp van drones. Aan de hand van voorbeelden en demonstraties leerden de deelnemers hoe drones effectief kunnen worden ingezet voor inspectiedoeleinden.

“De eerste voordelen zijn te behalen op het gebied van veiligheid. Bij inspecties zijn er diverse arbeidsrisico’s, zoals werken op grote hoogte. Drones kunnen hier een perfecte oplossing voor bieden,” aldus Schetters.

De Permanente Educatie-ochtend werd positief ontvangen door de deelnemers. Zoals een medewerker vastgoedinspecties bij het Rijksvastgoedbedrijf het verwoordde: “Ik sta versteld van de mogelijkheden die er momenteel zijn. Dit geeft een meerwaarde aan adviezen die wij opstellen.”