In de spotlight

Artikel delen

Moderne productietechnieken vervolmaken houten kozijnen

In oude panden kom je nog prima houten kozijnen tegen. Hoogwaardig hout dat dankzij goed onderhoud qua levensduur kan concurreren met kunststof en aluminium en op punten van duurzaamheid, maatwerkproductie, verwerking, aanpasbaarheid en reparatiemogelijkheden het dik wint van die andere materialen. Rick van Houten, directeur van Timboco Kozijnen & Prefab: “Wij kunnen dankzij de expertise van onze vakmensen en geavanceerde productietechnieken kozijnen maken die makkelijk 100 jaar meegaan. En die hoef je niet om de 6 maar om de 15 jaar te schilderen. Die garantie geven wij.”

pand van boven

Er is volgens Rick geen enkele reden om bij kozijnen voor alternatieven van hout te kiezen, omdat Timboco houten kozijnen fabriceert die slechts om de 10, 12 of 15 jaar geschilderd hoeven te worden, afhankelijk van gekozen type hout, verfkeuze en project. “De bouwsector koos 30 jaar geleden redelijk massaal voor kunststof kozijnen, mede op grond van lange levensduur en minimaal onderhoud. Logisch, omdat bijvoorbeeld woningcorporaties of particuliere eigenaren niet zitten te wachten op frequent schilderwerk. Er is een kentering in het gebruik van hout gaande, uit oogpunt van duurzaamheid en sfeer. Maar er bleef aanvankelijk die zorg van onderhoud. Met onze productietechnieken is die zorg definitief verleden tijd.”

robotRobottechnieken

Zo wordt in de fabriek gebruik gemaakt van CNC-freestechnieken die tot op één honderdste millimeter nauwkeurig werken. “Daardoor is de kwaliteit van met name verbindingen enorm verbeterd. Verder maken wij gebruik van een lijmrobot en vullende lijmen, waardoor die verbindingen ook potdicht tegen vochtinvloeden zijn. Daarbovenop komt onze spuitrobot waarmee wij topkwaliteit verven van Anker Stuy in egale laagdiktes aanbrengen. Door te werken met robots heb je altijd dezelfde kwaliteit; mensen werken maandag immers anders dan vrijdag. Zo kom je tot extreem hoogwaardige kozijnen die slechts sporadisch hoeven te worden geschilderd. Het mooie is dat je dan kunt kiezen voor andere kleuren, want het is eveneens een trend om de uitstraling van woningen en gebouwen op te frissen.”

Hij ziet dat de belangstelling voor deze onderhoudsarme houten kozijnen groot is. “We krijgen veel aanvragen van opdrachtgevers en projectmatige bouwers. Mede omdat hout een milieuvriendelijk materiaal is, dat CO2 opneemt. We gebruiken ook uitsluitend duurzaam geproduceerd/gecertificeerd hout voor onze kozijnen en prefab oplossingen. Er liggen 1330 zonnepanelen op onze bedrijfsdaken, zodat wij energieneutraal kunnen produceren.”

Knowhow

Al 42 jaar legt het bedrijf zich toe op de productie van houten kozijnen, met eerst vader Fokke van Houten aan het roer, nu met zoon Rick. “Als adviseur brengt mijn vader zijn knowhow van hout en overige ervaring nog altijd in. Voor de kozijntechniek én voor de prefab oplossingen die wij steeds meer vervaardigen, zoals complete houtskeletbouwelementen voor de bouw.”

Hout heeft de wind in de zeilen, zeker in het Friese Drachten…

Timboco Kozijnen & Prefab
www.timboco.nl

RenovatieTotaal