Cementdekvloer handmatig smeren en afreien of gieten en dobberen

Artikel delen

Van oudsher wordt bij renovatie een cementdekvloer handmatig met zandcementmortel gesmeerd en afgereid. Dit is lichamelijk zwaar werk met nogal eens rug-, arm- en knieklachten als gevolg. De Arbowetgeving heeft daarom een limiet gesteld van maximaal 20 m2 per persoon per dag met een maximum van 40 m2 per locatie. Juist bij renovatie is snelheid vaak van belang. Vuistregel voor de droogtijd van traditionele zandcementmortel één week per centimeter laagdikte. Dat schiet niet op bij de renovatie van bijvoorbeeld een badkamer, die men snel weer in gebruik wil nemen. Moderne morteltechnologie biedt oplossingen.

Zandcement afreien

Zandcement vlakschuren

Zandcement dekvloer

Als alternatief voor de langzaam drogende ‘standaard’ zandcementmortel met een sterkte van C20/F4 is er nu ook een Zandcementmortel Snel. Deze mortel met C30/F5 is veel sterker en ideaal is voor cementdekvloeren die snel afgewerkt moeten worden. De vloer is na 3 uur al beloopbaar. Na 4 uur kan zelfs al worden getegeld en na 48 uur is de vloer al af te werken met laminaat, parket en tapijt. Zandcementmortel Snel is ook geschikt voor permanent natte ruimtes en daardoor bij uitstek geschikt voor renovatie van badkamers en douches. Zonder toevoegingen is deze mortel geschikt voor vloerverwarming en kan (waar nodig) de vloer op afschot worden gelegd.

Gieten

Dobberen

Gietdekvloer

Waarom nog op je knieën een cementdekvloer smeren en afreien, terwijl je de vloer ook 2 tot 3 keer sneller kunt gieten en dobberen. Met Gietvloermortel Snel is de vloer na 4 tot 6 uur al beloopbaar. Na 1 tot 2 dagen kan worden getegeld en na 3 dagen is de vloer al te bekleden. Zo is niet alleen een supersterke en vlakke vloer gemaakt. Er zijn ook nog eens vele dagen bouwtijd bespaard. Ideaal voor een (renovatie)klus met tijdsdruk en veel beter voor de knieën en de rug.
Doordat de mortel heel mooi om (ingefreesde) vloerverwarmingsleidingen vloeit, vindt een optimale warmteoverdracht plaats. Dit kan nog worden versterkt door slechts een dunne laag boven de leidingen aan te brengen. Een hoger rendement en een snellere warmterespons is dan het resultaat. Het aanbrengen is heel eenvoudig: mengen, gieten en dobberen met een drijfrei of een vloertrekker (zie ook de verwerkingsvideo op YouTube). Omdat het materiaal verpompbaar is, vormen ook grotere oppervlakken geen probleem. Gietvloermortel Snel is ook zeer geschikt voor zwevende vloeren op isolatieplaten, die voor geluidsreductie steeds vaker worden toegepast. De sterkte-eigenschappen C25/F5 zorgen voor een optimale betrouwbaarheid van de draagvloer.

Lichtgewicht betonmortel op zwaluwstaatplaat

Zwaluwstaartplaatvloer

Zwaluwstaartplaatvloeren worden van oudsher met zandcementmortel gesmeerd. Indien er risico bestaat op overbelasting van de onderliggende (houten) draagconstructie, wordt vaak lichtgewicht betonmortel toegepast. Deze is 30% lichter en met LC25/28 minstens zo sterk. Zwaluwstaartplaatvloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Aan zandcementmortel en lichtgewicht betonmortel dient bij vloerverwarming dan wel een kunststofdispersie als bijvoorbeeld Multipol te worden toegevoegd. Een beter en veel sneller alternatief voor zwaluwstaartplaatvloeren (zonder toevoeging) is Gietvloermortel Snel. Deze gietbare mortel vult de ‘zwaluwstaarten’ perfect op, waardoor een maximale sterkte en warmtegeleiding wordt bereikt.

Badkamervloer

Bij de renovatie van een badkamervloer is snelheid van groot belang. Zowel voor de bewoner die gauw weer wil kunnen douchen als voor de renovatie-vakman die de klus snel wil uitvoeren en niet voor iedere bewerking wil terugkomen vanwege verhardingstijden. Hiervoor vormen de Gietvloermortel Snel en de Zandcementmortel Snel een ijzersterk duo. Op het douchegedeelte na kan de (vlakke) vloer worden gegoten met Gietvloermortel Snel en het douchegedeelte kan op afschot worden gelegd met Zandcementmortel Snel. Dit kan beiden op dezelfde dag en een dag later kan alweer de volgende bewerking plaatsvinden.

Gegoten badkamervloer met uitsparing voor douchedeel
op afschot