Transformatie basic werkplaats tot inspirerend Hilti Learning Center

Artikel delen

Het is al een behoorlijke opgave om een functionele, kale werkhal om te bouwen tot een goed geëquipeerd Learning Center waar groepen mensen trainingen en presentaties kunnen volgen. Denk alleen al aan de installatietechnische en akoestische maatregelen om er grotere groepen mensen tegelijk te kunnen ontvangen. Zij moeten voldoende warmte, koeling en ventilatie ervaren en aparte groepen moeten elkaar geluidstechnisch niet verstoren. Daarnaast was er de opgave vanuit Hilti om de transformatie maximaal circulair te laten plaatsvinden. Daarom wordt een reeks bouwmaterialen en installaties hergebruikt en kenmerken nieuwe materialen zich door een hoge mate van recycling en duurzaamheid.

Een voormalige werkhal wordt omgebouwd tot Hilti Learning Center.

Auteur: Paul Engels

Herbert ten Zijthoff is Learning Center coördinator en heeft de transformatie onder zijn hoede. “We deelden onze huisvesting in Berkel en Rodenrijs met Heembouw. Omdat we allebei uit ons jasje groeiden, heeft Heembouw een nieuw pand voor zichzelf gerealiseerd en konden wij in dit pand uitbreiden. Er lag al jaren een wens voor een Learning Center en daar kwam nu ruimte voor in de voormalige werkloods van Heembouw. Deze zijn we nu aan het ombouwen tot een plek waar de medewerkers van Hilti intern worden getraind in onder andere de nieuwste apparatuur, machines en bevestigingstechnieken. Want Hilti is niet alleen leverancier van professioneel gereedschap, wij bieden de bouw- en installatiesector onder andere ook oplossingen in bevestigingstechniek en prefab installatie-units. Daarbij zijn software en services een steeds groter onderdeel van het bedrijf gaan uitmaken. Zo bieden wij met ‘Fleet Management’ een altijd werkend machinepark en maken wij materieelbeheer digitaal inzichtelijk met Hilti ON!Track.”

tekening

De faciliteit wordt voor interne en externe trainingen en andere bijeenkomsten gebruikt.

Er worden bij de transformatie zoveel mogelijk hergebruikte materialen ingezet, zoals leidinggoten die eerder in De Nederlandse Bank in Amsterdam hingen.

“Om een goede aansluiting met de bedrijven in de branche te vinden, heb je kennis nodig in de bouw- en installatietechniek en die kunnen wij zowel intern als extern in onze nieuwe Learning Center persoonlijk overdragen. Waar we nu nog bij de klant trainingen geven over bijvoorbeeld stofafzuiging en trillingarm werken, kunnen we dat vanaf medio dit jaar in onze eigen faciliteit verzorgen.” Daartoe wordt de werkplaats door Heembouw grondig getransformeerd. Er wordt een mezzanine vloer geplaatst om de kantine met het nieuwe Learning Center te verbinden. Verder komen er een vergaderruimte, een testruimte (box in box) en een opslagruimte. Daarnaast worden de kantine en toiletgroep gemoderniseerd en wordt het plafond voorzien van akoestisch spuitwerk waarin gerecyclede kranten zijn verwerkt.

Een nieuwe koel/verwarmingsunit verlaagt de energievraag, maar zorgt voor het nodige aan leidingwerk in het bestaande (kantoor)gedeelte.

CO2-neutraal

Ten Zijthoff: “Dit laatste is één van vele voorbeelden van circulariteit en duurzaamheid bij deze transformatie. Als Hilti willen wij in 2023 al CO2-neutraal zijn. We plaatsen zonnepanelen op onze daken, zo’n 80% van ons wagenpark met ruim 200 auto’s wordt op korte termijn elektrisch en ook in ons aanbod gereedschap werken wij aan elektrische varianten in plaats van machines op brandstoffen. Voor ons Learning Center is een nieuwe airco-installatie voor het koelen en verwarmen op het dak geplaatst en tegelijk hebben wij ook de oude airco-installatie in het bestaande gedeelte vervangen; hiermee brengen we het energiegebruik terug van 15KW naar 7,5KW waarbij ook nog eens een hogere comfortgradatie wordt bereikt. Eenzelfde installatie wordt toegepast voor het Learning Center, zodat je per saldo niet meer energie gaat gebruiken, maar wel een dubbele hoeveelheid ruimte bestrijkt. Verder komt er een nieuwe ventilatie-unit, die we mooi in een loze ruimte van de werkplaats onder de oprit van het parkeerdek kunnen plaatsen. Er is straks een extra toiletruimte en de vuilwaterriolering en het aantal waterpunten worden uitgebreid. Alle elektro wordt nieuw aangelegd, inclusief nieuwe verdeelkast. We zorgen voor dubbele groepen in de ruimten, omdat we ook demonstraties met stofafzuiging houden. Je wilt dus overal voldoende capaciteit. De kabels en leidingen krijgen een plekje in hergebruikte leidinggoten die in De Nederlandse Bank in Amsterdam hingen. Overal komt energiezuinige ledverlichting.”

Als akoestisch materiaal is spuitwerk van gerecyclede kranten toegepast.

Circulair bouwen

Er worden zoveel mogelijk bouwmaterialen hergebruikt, zoals hardhout voor de mezzaninevloer. Of er wordt gekozen voor nieuwe materialen die met secundaire grondstoffen zijn geproduceerd, vaak inclusief Cradle to Cradle certificaat. “Denk aan de wand- en vloertegels, de akoestische plafondplaten, de stalen frames en het tapijt en de pvc-vloer. We beperken ook de bouwingrepen waar dat kan. Zo laten wij de tegels in een bestaande toiletruimte zitten en gaan wij de vloer polijsten, zodat we geen epoxyvloer nodig hebben. Dankzij al deze circulaire oplossingen hebben we de milieubelasting van de transformatie met ruim een derde kunnen reduceren. Je krijgt persoonlijk steeds meer inspiratie door deze vorm van circulair en duurzaam bouwen. Ik denk nu zelfs thuis na over dit soort oplossingen. Je wordt enthousiast als je ziet wat er allemaal kan qua circulariteit en duurzaamheid.”

tekening

Er wordt gekozen voor nieuwe materialen die met secundaire grondstoffen zijn geproduceerd, zoals de stalen frames en de pvc-vloer.

Inspirerend en leerzaam

Herbert ten Zijthoff heeft hoge verwachtingen van het Learning Center. “Het wordt een inspirerende omgeving waar medewerkers van onze klanten en eigen medewerkers een leerzame en leuke dag kunnen hebben, want je kunt het theoretische en hands-on gedeelte natuurlijk uitbreiden met een omlijstend programma. We zien dit al plaatsvinden in ons BIM Experience Center dat wij twee jaar geleden in dit pand voor Hilti wereldwijd hebben geopend. Je wilt de bouw- en installatiesector die services bieden die leiden tot hoogwaardig, praktisch en snel bouwen, waarbij de faalkosten worden beperkt. Daar horen goede gereedschappen en bevestigingstechnieken bij, maar ook doorlopend trainingen en opleidingen van vakmensen.”

In het Hilti Learning Center blijft de installatietechniek aan het plafond vrij in het zicht.

Informatie: www.hilti.nl