Meten van PV-installaties na installatie van groot belang
Na de installatie van zonnepanelen is het belangrijk om een aantal metingen te verrichten. Deze metingen tonen aan dat de installatie veilig is en het geoffreerde rendement oplevert.
Voordat de installatie wordt ingeschakeld wil je weten of de werkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd en de installatie elektrisch veilig is. Hiervoor is de NEN1010 deel 6 en de NEN-EN-IEC 62446-1+A1 van toepassing, waarin inbedrijfnametesten en inspectiecriteria worden beschreven. Metingen die hierbij horen zijn onder andere kortsluitstroom, openklemspanning, isolatieweerstand en de continuïteit van de aardaansluiting. Goede meetrapportage kan hierbij een veilige installatie aantonen.
Naast metingen om de elektrische veiligheid te waarborgen is het ook belangrijk om het rendement van de installatie in kaart te brengen. Het is niet voldoende om de inverter uit te lezen en de specificaties van de panelen blindelings te vertrouwen. Naast spanning en stroom zijn er andere belangrijke factoren, zoals de temperatuur van de cellen en de hoeveelheid zonnestraling die door de panelen wordt opgevangen. De geografische plaatsing, kompasrichting en de hoek waaronder de panelen zijn geplaatst hebben uiteraard ook grote invloed.
Al deze zaken kunnen worden gemeten waarbij de resultaten worden omgerekend naar STC (standaard testcondities). Dit levert een “nulmeting” op die niet alleen aantoont dat de installatie het beloofde rendement levert, maar ook als uitgangspunt kan dienen voor toekomstige metingen bij periodiek onderhoud. Zo kan je de degradatie van de panelen bijhouden en tijdig ingrijpen voordat er storingen optreden. EURO-INDEX biedt diverse PV-testinstrumenten en adviseert u graag over het juiste instrument voor uw werkzaamheden.
EURO-INDEX