Lichtstraat voorziet in voldoende daglicht én isolatie

Artikel delen

Voldoende daglicht en hoge isolatiewaarde zijn belangrijke en actuele thema’s tijdens het ontwerp of renovatie van een gebouw. De Alumon HR lichtstraat ziet er van de buitenkant uit als een standaard (industriële) lichtstraat. De buitenschaal maakt het systeem wind- en waterdicht. De binnenschaal zorgt voor thermische isolatie, deze wordt afhankelijk van de dagmaat vlak of getoogd gemonteerd. De lichtstraat wordt per project, op basis van de maatvoering buitenkant opstand, op maat gemaakt en als bouwpakket aangeleverd. Het is een kwestie van het montage advies volgen om de lichtstraat te plaatsen.

De Alumon HR lichtstraat wordt vervaardigd uit enkel duurzame, recyclebare, brandvertragende en lichtgewicht materialen: aluminium profielsysteem, lichtdoorlatend polycarbonaat plaatmateriaal, EPDM afdichtrubber en RVS bevestigingsmaterialen.

De Alumon HR lichtstraat zet u een stap dichter bij het behalen van de doelen in norm EN17037.

De norm betreft vier aandachtsgebieden, de kwantitatieve daglichtvolume en de drie meer kwalitatieve gebieden: zicht uit ramen, toegang tot zonlicht en voorkomen van schittering.  De getoogde vorm van de Alumon HR lichtstraat zorgt voor een maximale transmissie van natuurlijk licht. De ligging van het gebouw en positionering van de lichtstraat ten op zichte van de zonnestand is ondergeschikt. Met de Alumon HR lichtstraat kan de kwantitatieve daglichtvolume norm volgens norm EN17037 behaald worden. De lichttransmissie van het gehele Alumon HR lichtstraat systeem ligt rond de 30%.

Door de toepassing van hoogwaardige thermo-isolerende polycarbonaat kanaalplaten kan een maximale isolatiewaarde bereikt worden. De gewenste isolatiewaarde bepaalt de dikte van de binnenschaal, gangbaar zijn: 32mm (1,1 W/m²K), 40mm (0,97 W/m²K) en 60mm (0,79 W/m²K).

Men ervaart de warmteoverdracht door een lichtstraat in een dak als nadelig. De warmte wordt door infrarood van de zon veroorzaakt. Door de buitenschaal uit te voeren in een warmtewerend opaal kan de warmteoverdracht met circa 30% beperkt worden. Het warmtewerend additief weerkaatst het infrarood. Bij toepassing van warmtewerend polycarbonaat plaatmateriaal blijven de lichttoetreding, de lichtspreiding en de beleving van daglicht onveranderd.

 

Atlas Acomfa

www.atlasacomfa.nl