Besparen op energie voor het verwarmen van tapwater?

Artikel delen

Met een warmtepompboiler is fors te besparen op de hoeveelheid energie die nodig is voor het verwarmen van tapwater. Een warmtepompboiler levert ruim driemaal meer energie dan hij verbruikt. En ten opzichte van een conventionele elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler 60% tot 70% minder elektriciteit.

“Met een Atlantic warmtepompboiler kun je het hele jaar door op een energiezuinige manier genieten van warmwatercomfort”, zegt Roel Kuijpers, commercieel directeur van Groupe Atlantic Nederland. “De warmtepomp onttrekt namelijk circa twee derde van de benodigde energie aan de omgevingslucht en verwarmt daarmee het tapwater. Bovendien kan een aantal van onze warmtepompboilers worden voorzien van een aansluiting voor een zonnecollector, zodat een groot deel van het jaar het tapwater kan worden verwarmd met zonne-energie.”

Een warmtepompboiler van Atlantic is dan ook een goede oplossing voor vrijwel elke situatie, van een vakantiewoning tot en met een gezinswoning. “Voor vakantiewoningen leveren we zelfs een kleine warmtepompboiler die op een standaard elektriciteitsaansluiting kan functioneren. Een extra elektriciteitsgroep is dan niet nodig.”

Energieprijzen

De warmtepompboiler is onder meer zeer geschikt voor vervanging van een traditionele geiser, zegt Kuijpers. “De prijs van gas is de afgelopen jaren gestegen. De verwachting is dat deze nog verder door zal stijgen. De elektriciteitsprijs blijft naar verwachting redelijk stabiel. Dat betekent dat een overstap naar elektrisch verwarmen van tapwater met een warmtepompboiler financieel steeds aantrekkelijker wordt. Daarnaast is het een duurzame en toekomstbestendige oplossing.”

Combinatie met PV

Groupe Atlantic Nederland speelt met zijn warmtepompboilers ook in op de ontwikkelingen rondom de salderingsregeling van PV-panelen. “Door de versobering van de Nederlandse salderingsregeling, wordt de warmtepompboiler met een optionele combinatie met PV-panelen een aantrekkelijke oplossing. Door het PV-systeem en de warmtepompboiler te koppelen, kan er op zonnige momenten gratis stroom worden opgeslagen als warm water. Bij deze toepassing wordt de warmtepompboiler gebruikt als batterij, waarin de overtollige opgewekte energie wordt opgeslagen.”

Subsidie

Doordat de warmtepompboilers van Atlantic bijzonder energie zuinig zijn, komen zowel de Explorer als de kleinere Calypso in aanmerking voor € 650,- ISDE subsidie (stand 1 sept. 2021). De eindgebruiker ontvangt deze subsidie na installatie van het systeem.

Calypso

De Calypso is een compact wandmodel warmtepompboiler. Deze is ideaal voor kleine tapwaterverbruikers, zoals vakantiewoningen, studio’s en kleine appartementen. De ruimtebesparende wandmontage, de snelle opwarmtijd en de Smart Control functie zorgen voor optimaal comfort. De Calypso VM mag met recht het energielabel A+ dragen. Elektriciteit is enkel nodig om de pomp te laten functioneren. Met een COP van 2,75 (type VM-100L) en 3,21 (type VM-150L) levert een Calypso op jaarbasis circa meer dan driemaal zoveel energie dan hij verbruikt.

De Calypso is een kleiner model warmtepompboiler (100 en 150 liter) dat geschikt is voor wandmontage.

Explorer

De Explorer is de grote broer van de Calypso en daarmee geschikt voor gezinswoningen waar veel tapwater wordt gebruikt, voor bijvoorbeeld douchen en baden. Met de Explorer is er altijd snel en voldoende warm water beschikbaar terwijl er energie wordt bespaard. Het rendement (COP) van de Explorer is maar liefst 3,8. Een aantal types van de Explorer kan worden aangesloten op een zonnecollector, zodat een groot deel van het jaar het tapwater kan worden verwarmd met zonne-energie.

De Explorer is een vloermodel (200 en 270 liter) en is geschikt voor gezinswoningen, waar veel tapwater wordt gebruikt voor onder meer douchen en baden.

Mogelijkheden van de warmtepompboiler

  • Slim tapwater verwarmen als vervanging van een geiser
  • Vervanging van een conventionele elektrische boiler; de warmtepompboiler heeft een veel hoger rendement ten opzichte van een conventionele elektrische boiler
  • In een (vakantie)woning zonder een extra groep te hoeven plaatsen moeiteloos gas besparen met een kleine warmtepompboiler
  • In een regulier huishouden geld besparen op de gasrekening voor warm tapwater
  • Zonne-energie gebruiken om tapwater te verwarmen

Vergelijking energiekosten*

Een gezin van twee personen gebruikt gemiddeld 90 liter warm water per dag. Om deze hoeveelheid water op te warmen tot 50 graden, heeft een gewone elektrische boiler een warmtevermogen van ca 2 kWh per dag nodig. De Calypso verbruikt tot 70% minder elektrisch vermogen.

De winst is snel berekend:

  • Jaarverbruik traditionele boiler = € 0,22 per kWh x 2 kWh x 365 dagen = € 160,- per jaar
  • Jaarverbruik Calypso = € 0,22 per kWh x 0,6 kWh x 365 dagen = € 48,- per jaar

Per saldo betekent dat een besparing van 102,- euro per jaar op de elektriciteitsrekening. De investering in een Calypso is daardoor snel terugverdiend, mede vanwege de ISDE-subsidie bij de aanschaf van een warmtepompboiler van Groupe Atlantic.

Noot:

* Dit is een indicatieve berekening

Groupe Atlantic Nederland

Met roots in 1970 is Groupe Atlantic Nederland van een hecht familiebedrijf uitgegroeid tot één van de grootste nationale ontwikkelaars en leveranciers van all-electric binnenklimaatsystemen voor woningen en utiliteitsgebouwen. Het programma bevat producten voor het verwarmen, koelen en ventileren van gebouwen. Met de merken Atlantic, Orcon en Fujitsu zorgt Groupe Atlantic Nederland voor een optimaal binnenklimaat: gezond, duurzaam en bovenal comfortabel. Hierbij combineert het premium design en geavanceerde technologie met gebruiksvriendelijke oplossingen voor woningbouw en utiliteit.

Groupe Atlantic Nederland is onderdeel van het Franse Groupe Atlantic. Deze Franse multinational is inmiddels één van de meest invloedrijke wereldspelers op het gebied van thermische oplossingen. Daarbij staat de transitie naar duurzame, hernieuwbare energie voorop.

Groupe Atlantic Nederland
www.groupe-atlantic.nl