Duurzame kozijnvervanging bij huurwoningen in Uden

Artikel delen

In Uden laat woningcorporatie Area voor 22 woningen de huidige kunststof kozijnen vervangen. Deze kozijnen waren aan het einde van hun levensduur en toe aan vervanging. Dit keer geen vervanging met kunststof, aluminium of hardhoutenkozijnen. De kozijnen worden vervangen voor nieuwe thermisch gemodificeerde naaldhouten kozijnen. De keuze voor deze houtsoort is een hele bewuste keuze geweest,
aldus Ivo Ketelaars, projectmanager van Area.

“Als woningcorporatie hebben we doelen gesteld om milieubewustere keuzes te maken. De gunstige CO2 prestatiewaarde, verlengde onderhoudscyclus en de goede thermische eigenschappen van thermische gemodificeerde naaldhouten kozijnen deed ons bevestigen dat dit een goede toepassing is.” Tijdens de groei van een boom neemt het hout CO2 op. Door toepassing van houten kozijnen wordt CO2 als het ware opgeslagen in het kozijnhout.

Wel is de voorwaarde dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Wist je dat nieuwe bomen meer CO2 opnemen dan oude bomen? Het Grenen naaldhout komt uit Europese bossen. De transportafstanden zijn daardoor relatief kort. Thermische gemodificeerde naaldhouten kozijnen hebben om deze redenen een gunstige CO2-prestatiewaarde. Daarnaast heeft deze houtsoort een gunstig zwel- en krimp-gedrag. Het zwel- en krimp-gedrag van het hout heeft invloed op de verflaag. De verflaag wordt minder belast. Daardoor kan de schildersinterval met gemak met 2 jaar extra worden verlengd. Het brengt dus een gunstigere onderhoudscyclus met zich mee. Tot slot hebben thermisch gemodificeerde naaldhouten kozijnen een gunstige thermische eigenschap. Door toepassing met HR++ beglazing wordt al een Uw-waarde van 1,2W/m2.K behaald. Dat staat bijna gelijk aan een toepassing van hardhouten kozijnen met triple beglazing. Hoe beter de thermische schil hoe minder energieverlies. Natuurlijk kunnen er ook gunstigere waarden worden behaald door andere glastoepassingen.

Van de Vin ramen en kozijnen
www.vandevin.nl