Balkkoppen gerestaureerd met epoxytechnieken

Artikel delen

De door brand verwoeste Vera Moda in Alphen aan den Rijn, wordt stukje bij beetje gerestaureerd.

De door brand verwoeste Vera Moda in Alphen aan den Rijn, wordt stukje bij beetje gerestaureerd. Houtrestaurateurs Jan en Pim van Van Lierop zijn hier aan de slag met de restauratie van balkkoppen met beproefde epoxytechnieken. Omdat het dak verwoest is, worden de werkzaamheden gedaan onder een gespannen zeil.

Halverwege 2020 ontstond een grote verwoestende brand bij restaurant Proto, vermoedelijk door blikseminslag. Dit sloeg over naar het naastgelegen Vera Moda, de schade was enorm. Proto is inmiddels weer open en prachtig gerestaureerd. De restauratie van dit mooie pand van Vera Moda is nog in volle gang.

Bij houtrot repareren denkt men al snel aan het vervangen van het houtwerk. Dit leidt meestal tot een ingrijpende en kostbare reconstructie. Restaureren aan de hand van epoxytechnieken is minder ingrijpend, minder kostbaar en zeker zo sterk. Na het inbrengen van de wapeningsstaven brengen we een bekisting aan in de oorspronkelijke vorm van de balk. De bekisting wordt gevuld met epoxyhars dit zorgt voor een sterke verbinding met het gezonde hout. De ingegoten wapeningsstaven die zijn verankerd in het gezonde hout, zorgen voor een extra sterke verbinding tussen het bestaande en het nieuwe deel.

Van Lierop
www.vanlierop.nl