Vernieuwingen 3D-software maken badkamerervaring nog realistischer

Artikel delen

Steeds meer bouwprofessionals maken gebruik van 3D software om interieurs te kunnen ontwerpen, inclusief technische elementen. Zo ook in badkamers, met bijvoorbeeld tegels, sanitaire voorzieningen, verlichting, maar ook meubels en aansluitpunten voor de installatietechnische voorzieningen. Op dat gebied is PaletteCAD in Duitsland al marktleider, en Nederland volgt nu snel, zeker nu er een aantal vernieuwingen van de software in aantocht is, vertelt Jeroen Smeets, sales/marketingmanager van PaletteCAD Nederland.

Al 20 jaar timmert PaletteCAD aan de weg met de eigen ontwikkelde 3D-software die interieurs van onder andere badkamers kan ontwerpen. Jeroen Smeets: “De software is heel makkelijk in gebruik voor professionals om hun klanten te laten hoe hun badkamer kan worden. Het volgt heel intuïtief wat men graag zou willen zien. En dat op de millimeter nauwkeurig. Dat is juist voor renovaties van belang, want in vaak wat oudere woningen is geen muur recht.”

Nederlandstalig

Een grote wens van veel Nederlandse gebruikers is dat de tool Nederlandstalig zou kunnen worden, met Nederlandse merken van sanitaire producten. “Dat is precies waar we binnenkort mee op de markt komen. In de catalogus van ARGE Neue Medien die we hiervoor gebruiken, waren vooral de Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse merken opgenomen. Deze sanitair-module bevat ongeveer 2000 extra materialen en 20.000 merkobjecten om de badkamer mee te vullen. Onze klanten gaven aan behoefte te hebben voor meer aansluiting op de Nederlandse markt, met dus ook met Nederlandse merken. Daarnaast is deze overigens onafhankelijke catalogus nu nog alleen in het Duits, en ook dat wordt aangepast en wordt ook Nederlandstalig. Deze update is binnenkort te verwachten”, aldus Smeets.

De Palette CAD software bevat binnenkort naast buitenlandse merken ook Nederlandse sanitairproducten, en is bovendien Nederlandstalig.

Het past ook in een van de belangrijkste eigenschappen van PaletteCAD: maatwerk. “Dat is namelijk voor ons heel belangrijk, maatwerk. Dit programma kent geen beperkingen, alle fantasie kan worden gerealiseerd. We staan ook direct in verbinding met de meubelfabrikanten en interieurbouwers, die op basis van de gegevens in PaletteCAD de badkamermeubels op maat kunnen maken.”

Ondersteuning

Maatwerk is er ook in de ondersteuning van de professional, vertelt Smeets. “We bieden daarnaast een uitstekende service, zoals trainingen op drie manieren: online, in ons trainingscentrum in Nuth en on-site bij de klant. Daarnaast kun je via onze helpdesk onbeperkt worden geholpen. Persoonlijk vind ik dat dit vaak het beste werkt: begeleiding in een concreet ontwerp. Zo kom je spelenderwijs tot die prachtige badkamer voor jouw opdrachtgever. Of voor die inrichting van woning, hotel, kantoor of bedrijfsruimte. Want PaletteCAD is er voor elk interieur dat je overzichtelijk wilt inrichten, presenteren én bouwen.”

Nieuwe app

Naast de vernieuwde, Nederlandstalige catalogus zijn er meer vernieuwingen te melden. Zo wordt de Palette@home app, die al jaren bestaat, geheel vernieuwd, of beter gezegd, vervangen door een geheel nieuwe app, vertelt Smeets. “De Palette@home app is eigenlijk de zelfplanner en -ontwerper voor de particulier. In de volledig nieuwe app kan men nu ook in 3D ontwerpen, en zijn er heel veel meer objecten van sanitair-producenten toegevoegd. Zo’n app heeft als voordeel dat de showroommedewerker, maar ook de klant en de vakprofessionals veel sneller hun werk kunnen doen. Aanpassingen die de klant wil, kunnen veel sneller worden uitgevoerd en weer worden gecommuniceerd met de klant. Alle technische informatie is ook direct beschikbaar, heel belangrijk voor bijvoorbeeld de installateur. Zo wordt het tevens mogelijk inmeetgegevens van laserapparatuur in te laden, zodat de maten van de ruimte automatisch worden ingevuld. Bovendien is deze app als standalone programma te gebruiken door de professional.” Overigens is deze app, PaletteRooms geheten, niet alleen voor de renovatie van badkamers te gebruiken, maar ook in te zetten bij het gehele interieur, dus ook de verbouwing van de woonkamer, hal, slaapkamers en andere ruimten in huis.

De Palette Rooms app wordt vernieuwd en kan alle informatie herbergen, zodat iedere gebruiker, van klant tot professional, precies kan zien hoe de badkamer eruit gaat zien.

Virtual reality in opmars

Een van de elementen die PaletteCAD al 6 jaar heeft, is de mogelijkheid van virtual reality. “We waren een van de eerste die dit in ons programma aanbood, en dat vonden gebruikers toch wel behoorlijk nieuw. We merken dat die trend nu steeds meer doorzet. Zo’n 3D-ervaring is niet alleen een beleving die er mooi uitziet. Het is meer dan dat, want klanten kunnen in hun eigen badkamer staan, en dat is heel praktisch. Op die manier kunnen ze bijvoorbeeld ‘levensecht’ ervaren hoeveel loopruimte in de nieuwe badkamer is. Of hoe ze de deur van een badkamerkast kunnen openen, zonder dat dit storend is voor hen. Dat kun je in afbeeldingen niet zo ervaren, zelfs niet in 3D.”

Wil je dit zelf kunnen ervaren, dan is dat begin volgend jaar mogelijk op de VSK-beurs in de Jaarbeurs. Palette CAD is namelijk aanwezig op deze beurs, die eindelijk weer na de corona-crisis wordt gehouden, en wel van 8 tot 1 februari 2022.

Met virtual reality kunnen klanten bijvoorbeeld ‘levensecht’ ervaren hoeveel loopruimte in de nieuwe badkamer is.

PaletteCAD
www.palettecad.info