Renovatie in Nijmeegs Waterkwartier

Artikel delen

Wie door de Niersstraat, Roerstraat, Waterstraat in Nijmegen wandelt, krijgt een echt tuindorp gevoel. Dat komt door de karakteristieke vooroorlogse woningen en de mooie bomenlaan in dit fraaie, oude stukje van het Waterkwartier. De bewoners waarderen de ligging, dichtbij de stad en de fijne buren. Echter, een groot nadeel is de tocht en het vocht in de woningen. In de jaren voor de oorlog, waarin deze woningen zijn gebouwd, was er nog geen of heel weinig aandacht voor isolatie. Daar zet Portaal met deze verbetering nu wel op in. Ruim 93% van de bewoners stemde in met het renovatievoorstel. Portaal en Talen Vastgoedonderhoud zijn sinds september aan de slag bij de eerste van in totaal 65 woningen.

Tekst: Harmen Weijer

Projectmanager Wietse Boonacker van Portaal: “We gaan het dak en dakkapellen vervangen en isoleren, de spouwmuur isoleren en kieren dichten. De woningen krijgen een nieuwe mechanische ventilatie die voor een gezonde luchtcirculatie in de woning moet zorgen. Door de isolatie kan het energieverbruik naar beneden gaan, voor wie gemiddeld of veel stookt. Daarnaast verwachten we dat de mensen een comfortabelere woning krijgen.”

Ook de uitstraling van de woningen krijgt een opfrisbeurt, met een mooie nieuwe voordeur en frisse kleuren op het houtwerk. Als de renovatie is gebeurd, is Portaal nog niet klaar in de buurt. Alle bewoners krijgen een individueel aanbod voor zonnepanelen, nadat het dak is vervangen. Dit gebeurt vrijwillig en bewoners kunnen hiermee hun energielasten nog verder verlagen.

Het bijzondere van oud Nijmegen biedt ook kansen voor jongeren. Talen Vastgoedbeheer heeft een opleidingsplek voor drie leerling-schilders van het ROC. Gert Wesselink, projectmanager van Talen Vastgoedbeheer: “Ze worden begeleid door een van onze meesterschilders. Hij kan ze de fijne kneepjes van het vak leren. Het schilderen van oude gebouwen vereist andere vaardigheden dan het schilderen van een modern huis. Een verrijking als ze hun opleiding hebben afgerond. En twee van de jongens wonen op loopafstand van de verbouwingsplek. Hoe leuk is dat om bij te dragen aan de herinrichting van je eigen buurt.”

In 2023 vervangt Portaal meer dan de helft van de keukens, badkamers en toiletten. Daarna zijn alle woningen sterk verbeterd en weer voor lange tijd in gebruik.