Verduurzaming maatschappelijk vastgoed krijgt € 340 miljoen subsidie

Artikel delen

Het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen en rijksmonumenten, krijgt vanaf volgend jaar financiële ondersteuning. Het gaat om een subsidieregeling van € 340 miljoen die in drie tranches tot 2024 wordt beschikbaar gesteld. De ondersteuning is onderdeel van de bij Prinsjesdag aangekondigde € 525 miljoen euro als totale ondersteuning voor verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed.  

Met de subsidieregeling voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed krijgt de verduurzaming van zorg-, sport-, onderwijs- en overheidsgebouwen en ook een deel van de rijksmonumenten een belangrijke impuls. De regeling wordt in overleg met de sectoren en partners opgesteld.

Daarnaast gaat 125,5 miljoen euro naar verduurzaming van verschillend rijksvastgoed, waarvan een groot deel naar gebouwen van Defensie. Hiermee worden zonnepanelen geplaatst in het kader van Zon-op-rijksdaken en energiebesparende maatregelen toegepast. Bij de gebouwen van de Rijksoverheid wordt door het Rijksvastgoedbedrijf ook een versnelling gegeven aan het Programma Zon-op-rijksdaken. Daarnaast wordt geïnvesteerd in verduurzamende maatregelen, zoals het aanbrengen van isolatie van gevels en WKO’s. Verder gaat er geld naar diverse duurzaamheidsprojecten in het vastgoed van de politie en het COA.

Als laatste wordt het aanbod voor ontzorging van vastgoedeigenaren uitgebreid. Het al gestarte Ontzorgingsprogramma voor maatschappelijk vastgoed én het verduurzamingsprogramma van NOC-NSF worden verlengd en uitgebreid. Daarnaast werkt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan een programma voor eigenaren van monumenten.