Van garagebox naar woning

Artikel delen

In Den Haag is een bijzonder project van woningcorporatie Staedion opgeleverd waarbij een straat met veel garageboxen zijn omgetoverd tot woningen. Het gaat om de Kranestraat. De transformatie van deze ‘opslagruimten’ tot woningen geeft een nieuwe impuls aan de leefbaarheid van de straat en buurt. Als symbool werd er een extra boom geplaatst in de binnentuin waar sommige nieuwe woningen aan grenzen. 

De Kranestraat had oorspronkelijk een functie als garagestraat. Van oudsher zaten er meerdere garagebedrijven. De garageboxen werden later verhuurd als opslagruimtes waardoor soms overlast ontstond. Ook was de functie als ‘opslag’ niet meer passend voor de ruimtes op deze centrumlocatie. En zorgde de verscheidenheid van garagedeuren voor een rommelig straatbeeld. Samen met de WOM – een samenwerking tussen Staedion en gemeente Den Haag – zijn de zeven garageboxen getransformeerd naar vier sociale huurwoningen, één middenhuur- en twee vrijesectorwoningen.

Daarnaast is ook Kranestraat 94 door de WOM (Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt – Oude Centrum) gerenoveerd. Hierin zijn drie middenhuurwoningen gerealiseerd.
De woningen zijn volledig geïsoleerd. Ook zijn de voorgevels voorzien van kozijnen met HR++glas om zo de industriële uitstraling zoveel mogelijk intact te laten. Daarnaast zijn de entrees naar de bovengelegen woningen aangepakt door het plaatsen van nieuwe toegangsdeuren.