Altijd plan A én plan B met typevarianten systeemvloer

Artikel delen

Welke aard het project ook heeft, het Combifor vloersysteem is er vrijwel altijd geschikt voor. Duofor-directeur Eddie Pieters legt uit: “Heb je te maken met een transformatie- of renovatieproject, dan zul je vaak moeten variëren met de hart-op-hart-afstand van liggers; dat kan perfect met de Combifor Flex. Praat je over nieuwbouw, maar bijvoorbeeld ook die aanbouw of deel nieuwbouw bij dat renovatie- en transformatieproject, dan is er de Combifor Fix. ‘Broer en zus’ vloersysteem, zowel voor plan A als voor plan B.”

Beide systemen zijn makkelijk te verwerken, garanderen een hoge isolatiewaarde en leveren een stijve vloerconstructie op, zonder ondersteuningen. Bij de Combifor Fix wordt gebruik gemaakt van isolatiebroodjes met een vaste hart-op-hart maat van 488 of 610 mm, gebaseerd op de gangbare plaatmaten. Kees Beijer, projectleider van Duofor: “Je creëert met dit vloertype zonder ondersteuning een stijve constructie met een maximale overspanning van liefst 6,00 meter. De vloer buigt nagenoeg niet door en is perfect geïsoleerd, isolatiewaarde tot Rc= 5,8. Bij deze systeemvloer vallen de isolatiebroodjes direct in de stalen liggers. De Flex wordt volgens hetzelfde principe opgebouwd, maar hierbij wordt onder de stalen liggers een Thermostrip aangebracht als drager van standaard isolatieplaten.”

Combifor systeemvloeren worden op dezelfde manier opgebouwd als een traditionele constructie met betonnen liggers. Maar de keuze voor stalen liggers zorgt ervoor dat deze vloeren beduidend lichter en flexibeler zijn dan varianten met betonnen liggers. Er wordt bovendien veel sneller gebouwd door toepassing van speciaal ontwikkelde hulpstukken zoals de stalen muurprofielen, haakbeugels, raveelbeugels en schuif-koppelstukken. Beijer: “Geen gesjouw met zware wapening of betonliggers van ruim 30 kg/m1, maar een systematische opbouw van meerdere lagen, wat zorgt voor een sterke en stijve vloer. Met de inzet van lichtgewicht geprefabriceerde elementen is de vloer binnen een dag te monteren in het renovatieproject. De stalen liggers kunnen naar draagkrachtwens in ophangbeugels worden bevestigd, ongeacht ongelijk verdeelde nissen of de hart-op-hartafstand. Via de sleufgaten in de profielen kan het leidingwerk eenvoudig onder de vloer worden aangebracht. Onder de stalen liggers worden speciale Thermostrips aangebracht. Deze dienen naast het dragen van de isolatieplaten tevens als koudebrugisolator.”

Stabiele en stijve vloer

De stalen liggers zorgen ervoor dat de systeemvloer geen betonnen druklaag met wapening nodig heeft om de vereiste constructieve stijfheid te halen. Een afwerklaag van houten beplating of zwaluwstaartplaten met mortel/zandcement is al voldoende. De houten platen worden direct op de stalen liggers geschroefd. “Je bent op voorhand verzekerd van een stabiele en stijve vloer. Dit laat onverlet dat je die betonnen afdeklaag wel kunt inzetten voor nog meer constructieve stijfheid of extra grote overspanningen. Of kies voor houten afdekplaten als droge bouwwijze om snelheid in je proces te winnen. Je bent met onze systeemvloer veel vrijer in je keuze voor alle oplossingen.”

Eddie Pieters benadrukt het lage gewicht van de stalen Combifor liggers: slechts 6 kg/m1. En deze liggers zijn toch tussen de 35% en 55% stijver dan vergelijkbare stalen liggers. “Veel concurrerende systemen hebben bij grotere overspanningen een onderslag nodig. Dat verhoogt direct de kosten. Wij onderscheiden ons door de stijve constructie, hoge isolatiewaarden en bijvoorbeeld ook het geringe temperatuurverschil tussen kamertemperatuur en onderkant stalen ligger in de kruipruimte. Wij zitten daar op pakweg 17 graden Celsius. Dit betekent geringe kans op condensvorming aan de onderzijde van de stalen liggers en dus geen risico’s voor de lange levensduur van de stalen liggers.”

Duurzaam en circulair

Met het Combifor Fix vloersysteem haal je met een hart-op-hartmaat van 488 mm een Rc=4,2 en bij 610 mm een Rc= 5,8. Pieters: “Dan zit je ruim boven de wettelijk norm van Rc=3,7 voor een vloer. Dat draagt extra bij aan de energie-efficiëntie van de woning of het gebouw. En over duurzaamheid heb je ook geen discussies. Ons systeem is makkelijk te verwerken, onderhoudsarm, duurzaam en prima te recyclen. Sterker, het systeem is geheel te demonteren en opnieuw te gebruiken, dat past bij de circulaire economie. Bij de droogbouwvariant kunnen bijvoorbeeld alle profielen en haakbeugels, het EPS en de houten underlayment platen hergebruikt worden. Ook kunnen isolatie- en underlaymentplaten uit andere systemen ingezet worden. De hoge isolatiewaarden van de Combifor systeemvloer maakt hem ook uitermate energievriendelijk. En met deze systeemvloer bespaart de aannemer op materiaalgebruik.”

Duofor
www.duofor.eu

Voor nieuwbouw én renovatie

Voordelen Combifor Fix:

  • Overspanning van 6 meter eenvoudig haalbaar
  • Isolatiebroodjes met vaste hart-op-hart maat van 488 of 610 mm, gebaseerd op de gangbare plaatmaten
  • Standaard hogere Rc-waarde
  • Beloopbaar tijdens verwerking
  • Uitvoerbaar in drie verschillende afwerkingsvarianten: constructieve betonnen druklaag, houten plaatafwerking (droog), zwaluwstaartplaten met mortel (semi-droog)

Voordelen Combifor Flex:

  • Flexibele hart-op-hartmaat
  • Ook toepasbaar als verdiepingsvloer
  • Afwerking met houten platen (droog) en zwaluwstaartplaten met mortel (semi-droog)