Nieuwe vergoeding maakt inzamelen armaturen extra aantrekkelijk

Artikel delen

Op grond van wetgeving die in 2023 van kracht wordt, moeten alle kantoren en utiliteitsgebouwen straks voldoen aan energielabel C. Het op korte termijn vervangen van traditionele tl-buizen en armaturen door ledverlichting is voor veel gebouweigenaren dan ook een logische stap. Voor bedrijven die betrokken zijn bij dit soort renovatiewerkzaamheden, is er nu een aantrekkelijk vergoeding beschikbaar voor ingezamelde armaturen.

Hoewel bij kantoorrenovatie betrokken bouw- en installatiebedrijven verplicht zijn afgedankte lampen en armaturen apart gescheiden in te zamelen voor recycling, gebeurt dat nog niet altijd consequent. Met name tl-armaturen worden – soms met lampen en al – nog vaak doorverkocht aan de reguliere oud-ijzerhandel.

Deze ‘lekstroom’ is een doorn in het oog van Stichting LightRec, die nauw samenwerkt met Stichting OPEN. Lightrec en Stichting OPEN hebben namelijk de wettelijke opdracht zoveel mogelijk lampen en armaturen in te zamelen voor recycling. En dan hebben we niet over ‘zomaar’ recyclen, maar over verwerking door CENELEC- (voorheen WEEELABEX) gecertificeerde bedrijven. Die correcte verwerking is echter alleen gegarandeerd als de lampen en armaturen via het bekende Wecycle-inzamelsysteem worden ingezameld.

Om de route naar de oud-ijzerhandel minder aantrekkelijk te maken, hebben LightRec en Stichting OPEN sinds kort een marktconforme vergoeding geïntroduceerd voor bouw- en installatiebedrijven die gebruik maken van het officiële Wecycle-inzamelsysteem van Stichting OPEN. Die vergoeding bedraagt 150 euro per ton inzameling via gesloten containers (10 kuub) of open containers (40 kuub); en 100 euro per ton via palletboxen (kleinere inzamelvolumes).

Lightrec / Stichting OPEN
www.lightrec.nl / www.stichting-open.org