Transformatie Vasim Nijmegen

Artikel delen

In opdracht van Lingotto en KlokGroep heeft Zecc Architecten een ontwerp gemaakt voor de renovatie en transformatie van het monumentale fabriekspand op het NYMA-terrein in Nijmegen. De transformatie van de Vasim vormt de eerste fase in de gebiedsontwikkeling van het NYMA-terrein dat komende jaren organisch zal veranderen in een creatieve en culturele hotspot aan de Waal.

Beeld: Studio D

Cultuurspinnerij de VASIM werd in 1948 gebouwd als onderdeel van kunstzijdespinnerij NYMA. Deze spinnerij was al eerder opgericht, in 1928, en zorgde voor veel werkgelegenheid. In 1969 ging NYMA failliet en werd wat nu de VASIM heet onderdeel van een productieproces voor carboxymethylcellulose. Tussen 1985 en 2000 werd de VASIM gebruikt als vliegasfabriek onder de naam VliegAsSInterMaatschappij, waar de naam VASIM van is afgeleid. De vliegas die vrij kwam bij de verbranding van steenkool werd hier verwerkt tot onder andere kunstgrind.

Op dit moment biedt de fabriekshal ruimte aan kunstenaars, theatermakers en festivalproducenten. Ook na de transformatie zal het gebouw plaats bieden aan creatieve bedrijven en aanjagers van kunst, cultuur, sport, evenementen en horeca. De verwachte oplevering is medio 2022.

Het beeldkwaliteitsplan en een stedenbouwkundige uitwerking voor het NYMA-terrein is gemaakt door ZUS [Zones Urbaines Sensibles]. De transformatie van de Vasim wordt uitgevoerd door KlokGroep.