Standaardisatie in bouw maakt creatief

Artikel delen

De bouw is voortdurend in beweging. Door onder andere de almaar groeiende vraag naar woningen, door veranderde regelgeving en door innovaties. Als gevolg hiervan verandert de bouwketen razendsnel. Bouwbedrijf Van Dillen, van origine al een meedenkend aannemersbedrijf in renovaties en grootonderhoud, verandert met de tijd mee.

Inmiddels is het Culemborgse bedrijf  productaanbieder voor betrouwbare oplossingen rondom het reduceren van uitstoot en terugdringen van het woningtekort. In 2011 begon het bouwbedrijf met productontwikkeling als pro-actief antwoord op de weeffout in de bouw die zij ervaarden, waarbij aannemers prototypes maken en architecten onbedoeld de bouwmethode bepaalden. Een decennium later blikt Van Dillen terug op de weg van aannemer naar productaanbieder én vooruit naar de toekomst van productontwikkeling.

Productontwikkeling als oplossing

Foto door Mathias P.R. Reding via Pexels

De bouw staat voor een grote opgave – het enorme enorm tekort aan woningen oplossen. Dit is een gecompliceerd vraagstuk, onder meer door veranderende regelgeving omtrent stikstofuitstoot en C02-reductie. Hierdoor moeten bouwers creatief en doortastend zijn. Toch betekenen deze belemmeringen niet dat de bouwwereld continu nieuwe innovaties op de markt moeten brengen. Want zonder homogene vraag of homogeen product, is het onmogelijk om een duurzame bouwketen te vormen. Van Dillen wil betrouwbare bouwoplossingen bieden zodat ze zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen voor de bouwmethode en het proces. Hierdoor kunnen ze innovaties die bedacht zijn voor een specifiek project herhalen, ontwikkelen en optimaliseren. Dit leidt tot gestandaardiseerde bouwproducten die passen bij elk woningtype – het antwoord op de vraag van de toekomst.

Kennisdelen op een andere manier

In de markt is steeds meer vraag naar betrouwbare oplossingen – of dat nu producten of concepten zijn. Opdrachtgevers willen weten waar ze aan toe zijn en wat ze kopen. Om hierin zelf de verantwoordelijkheid te nemen, stelde Van Dillen zich als pro-actieve aannemer op bij de renovatie van portiekwoningen in Kanaleneiland Zuid te Utrecht in 2011. Het bedrijf verzorgde eerder al ontwerpen door middel van design en construct contracten, waarbij het de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer is om te bepalen welke werkzaamheden hij moet verrichten om de opdracht uit te voeren. Hierop voortbouwend begon Van Dillen bij dit renovatieproject met het opschalen en herhalen van de bouwmethode. Hierna is het bedrijf zich structureel gaan richten op de verandering van aannemer naar productaanbieder, door met haar verschillende werkmaatschappijen (Van Dillen Bouw, Van Dillen Onderhoud & Beheer, Timmer Fabriek Culemborg, Prefab Fabriek Culemborg en Het Bouw Bureau) de onderdelen uit de keten te optimaliseren en perfectioneren. De vijf bedrijven sluiten op elkaar aan en zorgen dat Van Dillen bouwgroep een integraal systeem aan producten en diensten aan opdrachtgevers kan aanbieden.

De toekomst van productontwikkeling

Het Culemborgse familiebedrijf  wil de vraag van een opdrachtgever snel en betrouwbaar kunnen beantwoorden met gestroomlijnde standaardoplossingen. Daarom werken ze de komende vijf jaar aan de volgende optimalisatieslag in, onder andere, bouwmethodes, optimalisatie in de bouw en circulariteit. De focus ligt hierbij op de combinatie van geautomatiseerde processen, prefabricage, engineering – het digitaal aansturen van fabrieken – en “ouderwets” vakmanschap. Zo kunnen betrouwbare bouwkundige oplossingen voor de toekomst geborgd worden. “De afgelopen jaren hebben wij volop geïnvesteerd in innovatie en productiecapaciteit, waardoor onze producten zijn verbeterd. Hierin moeten we onszelf blijven uitdagen – alleen door herhaling en ontwikkeling komen we tot een optimale bouwmethode. Zo zorgt standaardisatie niet voor eenheid, maar maakt het ons juist creatiever,” aldus Van Dillen. Tien jaar vooruitkijkend gelooft het bouwbedrijf in het lokaal oogsten en produceren van bouwproducten, waarbij met standaard bouwmethodes zelfvoorzienende en CO2 neutrale bouwbossen gerealiseerd kunnen worden.

10 jaar productontwikkeling bij Van Dillen

2011 – Kanaleneiland Zuid, eerste grootschalige projectaanpak met ons eigen gevelproduct.

2012 – Oplevering grootschalige verduurzamingsrenovatie 76 woningen in Maarssen is de aanzet voor een zoektocht naar een standaard verduurzamingsproduct voor grondgebonden woningen.

2013 – Van Dillen Fit-Flat-Flow proces/ werkmethodiek wordt vastgelegd en gestandaardiseerd.

2014 – Oplevering laatste flat Kanaleneiland Zuid, vervolgproject wordt besproken.

2015 – Deelname aan prestatie tender Flat Met Toekomst waarin ons product verder gestandaardiseerd wordt voor galerijflats.

2016 – 7 Built4U woningen Den Ham is het eerste seriematige verduurzamingsproject met deze productaanpak voor grondgebonden woningen.

2017 – Samenwerking met Sustainer Homes met de eerste woning op het Jaarbeursplein in Utrecht is begin van de productie van geprefabriceerde woningen.

2018 – Officiële oprichting van Prefab Fabriek Culemborg waarmee grootschaliger gevelproducties mogelijk worden.

2019 – Grootschalige Built4U tender gescoord als gevelleverancier voor 194 woningen in Goes

2020 – Levering van hoogwaardige gevel-elementen voor collega aannemer voor een grootschalige flat renovatieproject in Zeist.

2020 – Engineeringsbedrijf Het Bouw Bureau sluit zich bij Van Dillen Bouwgroep aan. Hierdoor kan nu in house de enginering voor alle elementen, woningen en productontwikkeling verzorgd worden

2021 – Oplevering van de eerste 8 en 5 ‘’Kompakt huis’’ in Culemborg.

Van Dillen Bouw
www.vandillen-bouw.nl