Flat Aquarius Amstelveen ‘groeit’ na renovatie met 40 woningen

Artikel delen

De flat Aquarius in Amstelveen met nu nog 142 woningen wordt de komende jaren onderworpen aan een flinke renovatie. Als in 2023 de bewoners weer terugkeren naar hun vernieuwde, duurzame flat zullen ze 41 nieuwe buren hebben. De flat ‘groeit’ namelijk naar 182 woningen.

Deze uitbreiding is onder andere mogelijk door het toevoegen van een complete verdieping op het gebouw. Daarnaast krijgt het gebouw een compleet andere indeling die de flat intiemer maakt, mede dankzij niet 1 maar 3 entrees. De woningen zijn gevarieerder in oppervlakte en indeling, zodat het voor verschillende huishoudens geschikt is. De buitenkant van het gebouw krijgt een complete make-over, onder meer met mooi metselwerk en nieuwe puien. Verder komt er nieuwe verlichting aan de buitenzijde.

Het renovatieplan voor de Aquarius is het resultaat van een intensieve samenwerking met bewoners, de bewonersraad Amstelveen, de gemeente Amstelveen, bouwer ERA Contour en woningcorporatie Eigen Haard. Het ontwerp is gemaakt door AG Nova Architecten en Ingenieursbureau List is verantwoordelijk voor de constructie van het plan.

“We hebben de afgelopen jaren veel met bewoners gesproken over wat er moet gebeuren met de Aquarius”, zegt Bert Halm, bestuurder bij Eigen Haard. “We willen dat deze flat een mooie woon- en samenleefplek wordt. We hebben ook geleerd van de afgelopen periode. Samen met de gemeente en bewoners zetten we onze schouders onder onze nieuwe bewonersgerichte werkwijze onder het motto ‘Samen komen we verder!’”

De renovatie van Aquarius is ingrijpend, het gebouw wordt helemaal ‘gestript’. ERA Contour probeert bij de sloop zo veel mogelijk materialen te behouden voor hergebruik, in de Aquarius zelf of in andere woningen. De gebouwen worden toekomstbestendig. Dat houdt in dat ze gaan voldoen aan de actuele isolatie eisen en worden voorbereid om gasloos te worden. Michel Ouwens van ERA Contour vertelt: “De omwonenden hebben al goed kunnen merken dat we gestart zijn. Er wordt geboord en er is werkverkeer voor de afvoer van de materialen. Ook wordt het gebied rond de gebouwen klaar gemaakt, zodat we begin volgend jaar kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. We doen ons best om de overlast voor omwonenden daarbij zo veel mogelijk te beperken.